TRC1 Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeler ve kooperatifler sahip oldukları potansiyeli yeterince değerlendirememektedirler. Bölge sahip olduğu altyapı olanakları, stratejik öneme haiz coğrafi konumu ile ekonomik anlamda komşu bölgelere oranla avantajlı bir durumda olmasına rağmen, firmaların ve kooperatiflerin yönetimsel kapasitelerinin düşük olması nedeniyle mevcut kaynaklar yeterince ve etkin olarak kullanılamamaktadır. İşletmeler yoğun ve yıkıcı küresel rekabetin etkilerini karşılamakta zayıf kalmakta ve günümüz rekabet ve üretim şartlarına ayak uydurmakta zorlanmaktadır. Bu durum temelde işletmelerin ve kooperatiflerin yönetsel olarak yeterli kabiliyetlere sahip olmamaları ve kurumsal yapılarının kırılgan olması sebebiyle uzun erimli ve sağlam temellere dayalı stratejiler geliştirememesi ile açıklanabilir. Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı ile bu sorunlara müdahaleler geliştirilerek firmaların ve kooperatiflerin sürdürülebilir ve sağlam bir yönetim anlayışına ve yapısına sahip olmaları sağlanacaktır.
Bununla beraber İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı Çalışma Programı kapsamında 3 adet Sonuç Odaklı Program (SOP) belirlenmiştir. Bu programlar Bölge Planı gelişme eksenleri altına yer alan hedefler doğrultusunda belirlenen konularda somut sonuçlar elde etmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu doğrultuda hazırlanan programlar “Tarımda Rekabetçilik”, “İmalat Sanayinde Dönüşüm” ve ‘Mezopotamya Tanıtım ve Markalaşma’’ Sonuç Odaklı Programlarıdır.
Bu bağlamda 2021 yılı Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı kapsamında alınacak başvuruların yukarıda sözü edilen Sonuç Odaklı Programlardan (SOP) Teknik Destek bileşenin olduğu “Tarımda Rekabetçilik” ve “İmalat Sanayinde Dönüşüm” ile bütünleşik bir yaklaşım içerisinde olması amaçlanmaktadır.
TRC1 Bölgesi’nde yer alan işletmeler açısından program kapsamında ulaşılması hedeflenen özel amaç(lar) şunlardır:
1. İşletmeler ile kooperatif ve birliklerde verimliliğin geliştirilmesi,
2. İşletmeler ile kooperatif ve birliklerde kurumsallaşmanın artırılması,
3. İşletmeler ile kooperatif ve birliklerde etkin pazarlama ve markalaşma araçlarının yaygınlaştırılması
Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı kapsamında belirlenen müdahale alanları şunlardır:
1. Kaynak Verimliliği
2. Kurumsallaşma ve Sürdürülebilirlik
3. Pazarlama ve Markalaşma
Program kapsamında yapılacak başvuruların bu müdahale alanları ile ilişkili olması gerekmektedir.
Program kapsamında TRC1 Bölgesi’nde kayıtlı bulunan ve aşağıda belirtilen niteliğe sahip tüzel kişilikler proje başvurusunda bulunabileceklerdir.
- Kar amacı güden işletmeler
- 1163 Sayılı Kanun Kapsamında Kurulan Kooperatif ve Birlikler
- 5200 Sayılı Kanun Kapsamında Kurulan Birlikler
- 5996 sayılı Kanun Kapsamında Kurulan Yetiştirici Birlikleri
Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı 14.04.2021 tarihinden itibaren başvurulara açılacaktır.
Kamuoyuna ilanen duyurulur.