Ülkemizde istihdam sorunu son derece önemli ve çözüm üretilmesi gereken öncelikli konulardan biridir.
İlimizde işgücü piyasasını arz edenler ile talep edenleri işgücü verileri hakkında bilgilendirmek, istihdam edilebilirliklerini kolaylaştırmak, çalışma hayatı için rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek, işverenlerin kalifiye elaman temininde yardımcı olmak amacıyla düzenlenen ve İŞKUR’un organizasyonuyla tertiplenen Gaziantep üçüncü insan kaynakları ve istihdam fuarı (GAİF2014) 2-3 Aralık 2014 tarihinde Masal Parkı içindeki Şato Plaza’da yapılacaktır.
İŞKUR, aktif ve pasif işgücü piyasası politikalarını yürütmekle yükümlü devletin resmi istihdam kurumudur. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin aktif işgücüne katılımlarını sağlamak ve mesleki eğitim programlarına dâhil etmek için milli eğitim ve üniversitelerle işbirliği protokolleri yapılmıştır.
Fuara katılan gençler, öğrenciler, kadınlar, engelliler kısacası fuarı ziyaret edenler fuarda stant açan işletmeleri ziyaret edip, kendilerine uygun mesleki alanlarda çalışma yapmak, özgeçmiş vermek aradıkları iş hakkında bilgilendirmek ve meslek seçimi ile rehberlik alanında bilgi sahibi olma imkânını yakalayacaklardır. Bu buluşmayla eğitim ve istihdam alanında 2023 hedefleri doğrultusunda adım atmaları ve hedefe ulaşmaları amaçlanmaktadır. Öğrenciler ve mezun olanlar okulda edindikleri bilgilerini pekiştirmek ve işletmelerde fiilen yapılan işleri yerinde görmek, izlemek ve yapmak için fuarda stant açan işletmelerin faaliyet alanları hakkında teorik ve pratik bilgi erişimine ulaşma tüyoları alma şansını yakalayacaklardır.
GAİF 2014 etkinlikleri içerisinde birbirinden değerli konu ve konuklar, panel ve söyleşilerinde fuar ziyaretçilerini bilgilendirecek olup sosyal bütünleşme ve istihdama katılma olanağını yakalayacaklardır.
Fuarda sosyal taraflar, yerel yönetimler, üniversiteler ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ile sanayici ve işletmeci iş birliğinde yerel düzeyde işgücünü birlikte ele almaları planlanmaktadır.
İşgücü politikalarında, mesleki eğitim ve istihdam insan kaynakları konusunda taraflar arasında kalıcı ve kurumsal bir iletişim mekanizmasının kurulmasını sağlamak olacaktır.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sorun teşkil eden, huzur ve sosyal barışı etkileyen, ciddi problemler yaratan işsizliğin önüne geçilmesi için yerel düzeyde çalışmaların yapılması ve İŞKUR’un gerçekleştirdiği insan kaynakları ve istihdam fuarlarının çok büyük öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Bilindiği üzere fuarın temel hedefinde istihdam yer almaktadır ancak istihdam tek taraflı yapılamayacağı için bütün tarafların istihdam sağlama adına özverili çalışma içerisinde olmaları önem arz etmektedir. İşverenlerimiz, sanayicilerimiz ve diğer taraflar yapacakları üretime yönelik çalışmalarla kalkınmanın, gelişmenin ve güçlü olmanın ana unsuru işgücüne dayandığını ve istihdam yaparak üretimlerini artırmaları mümkün olacaktır, İŞKUR genel anlamda ülkedeki ve illerdeki işsizliği önleme çalışmalarının yanı sıra yerel düzeyde de mesleki eğitim kurslarında önemli hizmetler sunmaktadır. Bu kurslardan işi kaynağında öğrenmesi adına işbaşı eğitim programları, Gaziantep ekonomisi ve geleceği için son derece önemli bir yere sahip başarılı girişimciler yetiştirmek amacıyla KOSGEB’le ortaklaşa düzenlenen girişimcilik eğitim programları yapılmaktadır.
İŞKUR, işverenlerimizden istihdam için açık iş talepleri almakta, işverenlere danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmakta olup iş arayanları bilgilendirerek işveren nezdine göndermektedir.
Siraç EKİN
Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu
İl Müdürü