UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, sürdürülebilir kentsel kalkınma için stratejik unsur olarak yaratıcılığın belirlendiği şehirler ile ve şehirler arasında uluslararası işbirliğini geliştirmek amacıyla 2004 yılında kurulmuştur.
Giderek gelişen bu Ağı oluşturan 246 şehir, şehirleri daha kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılmak için kendi kalkınma strateji ve planlarının merkezine yaratıcılığı ve kültür endüstrisini yerleştirmek ve uluslararası düzeyde aktif olarak iş birliği yapmak amacıyla çalışmaktadır.
Yaratıcı Şehirler Ağı; edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenen yedi temayı içermektedir.
Şehirler Ağa katılarak; iyi uygulamaların paylaşımı, sürdürülebilir kalkınma planlarında kültür etkileşimini ve kültürel yaşama katılımın teşviki ve işbirliği gelişimi için çalışmayı taahhüt ederler.
Fikirler ve yenilikçi uygulamalar için bir laboratuvar işlevi gören UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Birleşmiş Milletlerin 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDGs) gerçekleştirilmesine somut katkı sağlar.
2021 Dönemi Başvuruları için aday şehirler ilgili internet sitesinde bulunan resmi formu kullanarak başvurularını en geç 30 Haziran 2021 tarihine kadar UNESCO’ya göndermelilerdir. Son gönderme tarihinden sonra iletilen, tamamlanmamış ve farklı formatta gönderilmiş başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına yapılacak başvurularda Millî Komisyonun resmi onayının bulunması zorunludur. Bu nedenle başvurular inceleme için en geç 30 Mayıs 2021 tarihine kadar UNESCO Türkiye Millî Komisyonuna gönderilmelidir.
2021 Başvuru Dönemi için Ağın aldığı karar doğrultusunda bu yıl her ülkeden, farklı temalardan olmak üzere, en fazla 2 şehir Millî Komisyon onayıyla UNESCO’ya gönderilecektir.
Detaylı bilgi için tıklayın