İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Ajans tarafından hazırlanan 2014-2023 bölge planının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından onaylandığını ve hayata geçirildiğini bildirdi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turizm Otelcilik Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan “Turizm ve Ekonomik Boyutu” adlı panel GAÜN Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi.
Panelde konuşan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Ajans tarafından hazırlanan 2014-2023 bölge planının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından onaylandığını ve hayata geçirildiğini bildirdi.
Dr. Bülent Özkan 2014-2023 bölge planının; Türkiye’nin 2023 hedeflerine hizmet etmek üzere beşeri ve sosyal sermayeyi, iktisadi ve kurumsal yapılar ile rekabet üstünlüğü bulunan alanları tahlil ederek, bölgede ortak kalkınma bilincini yükseltip, doğal, beşeri ve sosyal kaynakların TRC1 Bölge dinamizmini destekleyecek ve bölgeye azami katma değeri üretecek alanlara sevk edilmesini sağlamak amaçlarıyla stratejik ve katılımcı yaklaşımla hazırlandığını söyledi.
“Yaşam Kalitesi Yüksek, Beşeri Sermayesi Güçlü, Rekabetçi ve Yenilikçi, Orta Doğu'nun Çekim Merkezi İpekyolu” vizyonuna göre planın hazırlandığını ifa eden Dr. Bülent Özkan, şunları söyledi: ‘‘Yaşam Kalitesinin Artırılması, Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi, Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmanın Sağlanması, Rekabetçilik ve Yenilikçilik Kapasitesinin Artırılması olmak üzere, TRC1 Bölgesi’nin sahip olduğu potansiyellerin geliştirilmesine yönelik olarak ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak biçimde 4 gelişme ekseni ve gelişme eksenlerinin gerçekleştirilmesini sağlayacak öncelikli hedef ve stratejiler katılımcı stratejik planlama anlayışıyla oluşturulmuştur. Söz konusu gelişme eksenleri ile bölge sosyal ve ekonomik yönden sürdürülebilir bir yaklaşım çerçevesinde geliştirilecek ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması sağlanacaktır. İlgili stratejilerin gerçekleştirilmesiyle, bölgenin istihdam, üretim ve ihracat kapasitesi geliştirilecek; sosyo-kültürel ve çevresel alanlarda iyileşme görülecek bunların sonucunda ortaya çıkan katma değer ile bölge halkının refah seviyesi yükselecek ve sosyo-ekonomik kalkınma gerçekleşecektir.’’
Dr. Özkan, “Bölge planımızda 2023’te nerede olacağız, kurumlarımızın ve bölgemizin kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları çerçevesinde hangi aşamalarda olacağımızla ilgili hedeflerimiz var. Turizm de bu hedeflerimizden biridir. Turizm bacasız sanayidir, hizmet sektörünün en önemli ana unsurudur. Bölgelerin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Turizme yatırım yapmış olan ve turizm alanından ciddi aşama kaydetmiş olan dünya şehirleri vardır. Bunları incelediğimizde bölgedeki tanınırlığın bölgeyi nasıl geliştirdiğini, bölgenin imajını nasıl farklı bir alana taşıdığını görüyoruz” dedi.
GAÜN Turizm ve Otelcilik MYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Bozgeyik’in başkanlığını yaptığı panele; İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Türkiye İstatistik Kurumu Gaziantep Bölge Müdürü Erdoğan Asar ve GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rüstem Yanar panelist olarak katıldı.