Adıyaman’da üretim ve ihracat kapasitesinin geliştirilerek sanayi sektöründe ihtisaslaşmanın desteklenmesi amacıyla İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA)’nın desteğiyle Adıyaman OSB’de kurulacak olan Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezi için Çalıştay düzenlendi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Program Birim Başkanı Abdulmenap Ertaş, Adıyaman OSB’de kurulacak olan Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezinin İKA’nın güdümlü projeleri kapsamında gerçekleştirileceğini belirterek, “Bugün merkez kurulmadan önce fizibilite çalışmasını yaparak bu çalıştayı düzenledik. Bu merkezin kurulması ile birlikte Adıyaman sanayisinin daha çok AR-GE ve innovasyona yönelmesini sağlayacağız. Yapılacak olan bu merkezde test ve uygulamaların yer alacağı 4 ana faaliyet yer alacaktır” dedi.
Bir ilin gelişmesi için o ilde var olan bazı şartların olması gerektiğini dile getiren Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk ise, “Bunlardan biri nitelikli insan gücüdür. Bir diğer ise yer altı ve yer üstü madenler, yol ve ticaret merkezlerinden oluşmaktadır. Bugün bu çalıştayla Adıyaman’da müteşebbis ruh oluşmuştur. Sayın Valimizin önderliğinde İpekyolu Kalkınma Ajansının desteğiyle ilimiz OSB’de Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezini kurarak bu ruhu daha da ileriye götürmüş olacağız’’ ifadelerini kullandı.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ise, OSB’de kurulacak olan merkezin önemine değinerek, ‘‘bu merkezin kurulmasıyla Adıyaman sanayicisinin kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Kurulacak merkez öncesi düzenlenen bu çalıştayın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnşallah Adıyaman’ı kısa süre içerisinde tarım kentinden, tarıma dayalı sanayi kentine doğru götürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bizim yer altı kaynaklarımız buna müsaittir. Yeter ki biz var olan dinamiklerimizi birleştirerek katma değere dönüştürmek için çaba gösterelim. Gerek yer altı gerekse de yer üstü kaynakları bakımından çok zengin bir ilde yaşıyoruz” şeklinde konuştur.
Sanayi Geliştirme Merkezi Çalıştayının Adıyaman için önemine değinen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, kurulacak olan merkezle birlikte Üniversite-Sanayi işbirliğinin en güzel örneğini yaşamış olacağız. Kurulacak olan Sanayi Geliştirme Merkezinin Adıyaman’a hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Çalıştayın verimli geçmesini dileyen Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu da sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘biz her şeyi devletten almaya alışmışız. Fakat gelişmiş illere baktığımızda devletten aldıkları süte kendi mayalarını katarak yoğurt mayası gibi onu mayalayan bir yapı görüyoruz. Bugün kurulacak merkezle sanayicilerin nitelikli eleman sıkıntısı giderilebileceği gibi sanayi sektöründe de ihtisaslaşma sağlanmış olacaktır. Gelişen sanayimizi daha da ileri noktalara taşımak amacıyla kurulacak olan Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezinin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”
Adıyaman’da üretim ve ihracat kapasitesinin geliştirilerek sanayi sektöründe ihtisaslaşmanın desteklenmesi amacıyla Adıyaman OSB’de kurulacak olan Sanayi Geliştirme Merkezinin kurulması için düzenlenen Çalıştayın hayırlı olmasını dileyen Vali Mahmut Demirtaş, “Bu çalıştayla Adıyaman sanayisi yeni bir vizyon belirleleyecektir. Bu Çalıştayın düzenlenmesinde özellikle finansman konusunda Adıyaman OSB’nin çok büyük bir katkısı bulunmaktadır. Kurulacak olan Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezinin finansmanını İpekyolu kalkınma Ajansı sağlayacaktır. Bu proje Adıyaman’ın geleceği için önem arz etmektedir. Bu projenin eş finansman kurumları Valilik, Belediye, Üniversite, Ticaret Odası ve OSB’dir. Kalkınma Bakanlığının bu proje için sağladığı destek 4 Milyon TL’dir. Şimdiye kadar Adıyaman’da hedefimize koyduğumuz tüm projeleri hayata geçirdik. Bu projeyi de başarıyla hayata geçireceğimize inanıyorum. Bugün OSB’de nitelikli iş gücü bulunmasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu proje ile sanayi sektörünün nitelikli iş gücü sağlanmış olacaktır’’ diye konuştu.
Adıyaman’ın geleceğinin bu proje ile daha iyi olacağını dile getiren Vali Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye 77 milyon genç ve dinamik nüfusu ve 152 milyar dolar ihracat ile kişi başına 10 bin dolar milli gelire sahip bir ülke konumuna geldi. Türkiye ile birlikte Adıyaman’da her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. 1954 yılında il olan Adıyaman’ın nüfusu o tarihte 14 bin iken, bugün 8 ilçesiyle birlikte Adıyaman’ın nüfusu 600 bine ulaşmıştır. 1955 yılında kurulan Adıyaman Pamuklu Dokuma Sanayi Türk Anonim Şirketi ilde kurulan ilk sanayi işletmesi iken, bugün 300’e yakın sanayi işletmesi ve 10 binden fazla istihdam sağlayan bir il konumuna geldik. Adıyaman’da kurulacak olan bu merkezle birlikte en önemli görevimiz sanayicilerimizin önünü açacak nitelikli eleman kazandırmaktır. İnşallah başaracağımıza inanıyorum. Bu projenin ilimize kazandırılmasında Milletvekillerimizin çok büyük katkıları bulunmaktadır. Bu projeye emek veren, katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.’’
Çalıştaya Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, İpekyolu Kalkınma Ajansı Uzmanları ve kamu kurum amirleri ile işadamları katıldı.