Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Valiler Buluşmasında yaptığı konuşmada, kalkınma ajanslarına ''para dağıtan'' kurumlar olarak bakmanın çok yanlış olacağını söyledi.
Valileri kalkınmanın önemli bir aktörü olarak gördüğünü vurgulayan Yılmaz, ''Zaten ajanslarımızın başkanlığını yapmaları da bu anlayışımızı ifade ediyor. Valilerimiz dışında üniversitelerimiz de bana göre son derece önemli aktörler. Kalkınmada vazgeçilmez aktörler. Sadece eğitim veren, araştırma yapan kurumlar değil. Aynı zamanda içinde bulundukları yöreyi sosyoekonomik olarak dönüştürmek durumunda olan yapılar'' dedi.
Cevdet Yılmaz, kalkınma ajansları kurup bunları kurumsallaştırdıklarını, bakan olarak da enerjisinin önemli bir bölümünü bu konuya ayırdığını belirtti. Bu konuda valilerin katkılarına teşekkür eden Yılmaz, valilerin sahiplendiği yerlerde bu yapıların çok başarılı olduklarını vurguladı. Yılmaz, bu kurumlara sadece ''para dağıtan'' kurumlar olarak bakmanın çok yanlış olacağını, bu kurumların bölgesel kalkınmadaki rolünü çok önemsediklerini söyledi. Kalkınma ajanslarında 802 uzman çalıştırdıklarını bildiren Yılmaz, valilerden, bu personele klasik memur anlayışıyla yaklaşmamalarını, bu kişilerin uzman kültürüyle, bilgi odaklı yetişmesinin ülkenin geleceği açısından önemli bir potansiyel olacağını ifade etti.
2002-2012 aralığında ekonomide yaşanan gelişmeleri anlatan Yılmaz, bu dönemde nüfusun yaklaşık 9 milyon arttığını, milli gelirin 230 milyardan 799 milyar dolara yükseldiğini, enflasyonun düştüğünü, iç borçlanma faizlerinin gerilediğini, faiz giderlerin yurt içi hasılaya oranının 15,5'den 3,5'e çekildiğini, istihdamın 5 milyondan fazla arttığını, sadece ekonominin büyümediğini gelir dağılımının da düzeldiğini anlattı.
Cevdet Yılmaz, Ar-Ge harcamalarına özel bir önem verdiklerini vurgulayarak, milli gelir 3 kattan fazla artarken Ar-Ge harcamalarının 5 kattan fazla arttığını, bunun ülkenin geleceğine yapılan en önemli yatırım olduğunu belirtti.
Türkiye'de 104 tematik araştırma merkezi kurulduğunu anlatan Yılmaz, valilerden, bu merkezlerin sadece akademik işlerde kullanılmamasını, üniversite-sanayi işbirliğinin de bu merkezlerde hayata geçirilmesini sağlamalarını istedi.