TÜRKONFED ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle hazırlanan “Bölgesel Kalkınma Dinamikleri, İhracat ve Sanayi Kenti Gaziantep” raporunun tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Bereketli Hilal olarak adlandırılan Mezopotamya topraklarına yakınlığıyla bilinen, İpekyolu’nun ticaret ve sanayi şehri Gaziantep, aynı zamanda 33 ülkeden 47 şehrin içinde yer aldığı Dünya Etkin Şehirler Ağı’na Gastronomi kategorisinde dâhil edildi. Kentimiz, Türkiye’nin gastronomi alanında hak ettiği yeri alması adına önemli bir başarıya imza attı. Bu başarı, sadece yemek kültürümüz adına değil, Gaziantep’in misafirperverliği, hoşgörüsü ve ensarlığı açısından da bir milattır. Bu sosyo-kültürel zenginliğin dünyaya tanıtılmasına katkı sağlayan gazi şehrimizi tebrik ederek sözlerime başlamak istiyorum. Gaziantep, kendisine misafir olan insanları da sanayici yapması ve bu kültürü aşılamasıyla tanınır. Bunun en güzel örneklerini de Doğu ve Güneydoğulu iş insanlarını sanayici kültürü ile tanıştırmasıyla gerçekleştirmiştir. Şimdide Suriyeli misafirlerimiz, bu kültürü yaşamaktadır’’ şeklinde konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Gaziantep’ten dünyaya yapılan ihracata dikkat çekti. Büyükekşi, "Bugün Gazi şehrimizden, 188 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Gaziantep, 2015’te 6,3 milyar dolarlık ihracat rakamı ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. ili konumunda. 2002-2015 yılları arasında, İstanbul’un ihracatı yaklaşık üç kat artarken, Gaziantep’in ihracatı 10 katına çıktı. 2015 yılında toplam ihracatımızda Antep’in payı yüzde 4,4 makine halısı, plastik poşet ve iplik üretiminde Türkiye’de lideriz. Dokuma, iplik, un, sabun, deterjan, deri, plastik, çimento, salça, bisküvi ve yağ fabrikaları ile bölgesinin sanayi merkezi olan bir il. Ayrıca ilimiz, antep fıstığı üretim ve ihracatının yüzde 90’ı, kuru yemiş işleme ve ihracatının yüzde 85’ini, makarna işleme ve ihracatının yüzde 60’ını, pamuk ipliği imalat ve ihracatının yüzde 45’ini ve havlu imalat ve ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştirmekte. Diğer taraftan Yatırım Teşvik Sisteminde 3. Bölgede yer alan ilimize, 2015 yılında toplam yatırım tutarı 1,6 milyar dolarlık 14’ü yabancı olmak üzere toplam 160 yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. Bu belgelerde öngörülen istihdam sayısı ise 2820 kişidir. Antep’imizle, Antepli iş adamlarımızla, bu şehrin kalkınmasına emek veren herkesle ne kadar gurur duysak az" diye konuştu.
Vali Yardımcısı Uğur Aladağ ise, konuşmasında “Gaziantep tarih boyunca çok önemli bir şehir olageldi. Hem İpek Yolu üzerinde bulunması hem de önemli ticaret merkezi olması önemini daha da arttırıyor. Bölgenin ve ülkenin yıldızı olan Gaziantep bu vasfını devam ettiriyor. Bu raporu büyük bir dikkatle inceledim. Gaziantep’i diğer illerden ayrıcalıklı kılan ortak aklı iyi bir şekilde kullanmasıdır" ifadelerine yer verdi.
Tanıtım toplantısı, moderatörlüğünü İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan’ın yaptığı Yerel Dinamikleri ve Marka Gücü İle Gaziantep paneli ile devam etti.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Uğur Aladağ ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ve çok sayıda iş adamı katıldı.