İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, 104 bulgur işletmesinin ürünlerini test ederek daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapabilmelerine katkıda bulunduklarını bildirdi.
Son dönemde bulgur ile yapılan tanıtım çalışmaları hakkında bilgi veren Özkan, ‘‘İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yüzde 75 mali destek sağlanan ve Gaziantep Ticaret Borsası tarafından yürütülen ‘Bulgur Üretiminde Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi ve Bulgur Tanıtımının Yapılarak, Tüketiminin Artırılması Projesi’ kapsamında bulgur analiz testleri yapabilen; protein tayin cihazı, rutubet analizleri için numune öğütücüsü, boya analizleri için HPLC cihazı satın alındı. Bu cihazlar sayesinde Gaziantep, Adıyaman ve Kilis il merkezleri ve ilçelerinde bulunan toplam 104 bulgur işletmesinin ürünlerini test ederek daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapabilmelerine katkıda bulunuldu. Aynı proje kapsamında 22 Kasım tarihinde gerçekleştirilen “Bulgur Ortak Akıl ve Güç Birliği” toplantısına Türkiye’de ve bölgede faaliyet göstermekte olan tüm bulgur üreticileri, üniversitelerden öğretim üyeleri ve gurmeler davet edildi. Bulgurun geçmişi ve geleceği, bulgurun üretim ve ihracat durumu ile ilgili sunumlar yapıldı. Etkinlikte bulgurun Türkiye ve dünya genelinde tanıtımının ve tüketiminin artırılması gerekliliğinden bahsedildi ve ancak bu yolla iç ve dış pazarlara açılmanın mümkün olabileceği vurgulandı. Toplantı, tecrübeli bulgur üreticilerinin, tecrübelerini sektöre yeni giren işletmelere aktarmaları bakımından da faydalı oldu’’ dedi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın bulgur ile ilgili diğer çalışmaları hakkında bilgi veren Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Bölgemizin önemli bir ihraç ürünü olan bulgura dair verilerin derlenmesi ve raporlanması, tanıtımı, kalite ve üretim kapasitesinin artırılması gibi çeşitli alanlarda Ajans’ımız tarafından çalışmalar yapılmaktadır. İpekyolu Kalkınma Ajansı Araştırma Serisinin 6. Raporu, 2012 yılında Gaziantep Yatırım Destek Ofisi tarafından çıkarılan “Bulgur Sektör Raporu- TRC1 Bölgesi” isimli rapordur. Dünya, Türkiye ve TRC1 Bölgesindeki bulgur üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini içeren raporda; sektöre dair genel bir değerlendirmeye, GZFT Analizine ve ihracatçı firmalara dair verilere de yer verilmektedir.''