Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'i kapsayan TRC1 Bölgesinde faaliyet gösteren İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın hizmet binasının açılışı 19.10.2010’da Devlet Bakanı Sayın Dr.Cevdet YILMAZ tarafından gerçekleştirildi. Bakan YILMAZ, daha sonra ajansın 2010 yılı mali destek programı bilgilendirme toplantısına katıldı.
YILMAZ, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada çok önemli bir sürecin yaşığını, Türkiye'nin bu süreci iyi değerlendirememesi halinde ülkelerarası kalkınma yarışından kopabileceğini vurguladı.
'Bugün küresel bir dünyada yaşıyoruz. Dünyada kartların yeniden karıldığı bir dönem yaşıyoruz, dünyada ülkelerin yeniden pozisyon aldığı bir dönemden geçiyoruz' diyen Yılmaz, bu dönemin belli bir süre sonra yerine oturacağını, her ülkenin yerinin, konumunun aşağı yukarı bir istikrar kazanacağını ifade etti
Türkiye'nin bir 2023 vizyonunun olduğunu ve bu konunun biraz detayına girmek istediğini belirten YILMAZ, Türkiye'yi 2023 yılında ilk 10 ülke arasına sokmayı hedeflediklerini vurguladı. 'Biz 2023'te neyi hayal ediyoruz' diye soran YILMAZ, şöyle devam etti:
'Dünyadaki ilk 10 ülke arasına gireceğiz diyoruz. 2 trilyon doları aşan bir milli gelirimiz olsun istiyoruz. Bugün itibarıyla 730 milyar dolar. Bu yıl inşallah küresel krizin etkisine rağmen telafi ettik. İşte yüzde 11'lere varan ilk 6 ayda büyüme, yıl ortalamamız da 7'lere yaklaşan ora olacak inşallah ve 730 milyar doları bulacağız bu sene. 2002'de yani 8 yıl önce bu 230 milyar dolardı. 230 milyar dolardan 730 milyar dolara geldik. İşte bunu 2 trilyon doların üzerine çıkarmak istiyoruz. olmayacak bir şey değil. Çalışırsak olabilecek bir iş.
Devlet Bakanı Sayın Dr. Cevdet YILMAZ, 2010 yılı için kalkınma ajanslarına 450 milyon lira ayırdıklarını söyledi.
'Artık o eski kalın kalın bölge planları hazırlayıp raflara koyup bekleme dönemi bitti. Onlara geçmişte çok yaptık ama maalesef uygulamada bir karşılığı olmadı o planlarımızın. Bu nedenle geçmişten de dersler çıkararak yeni bir model geliştirdik' diyen YILMAZ, bu modelin kalkınma ajansları modeli olduğunu açıkladı.
YILMAZ, kalkınma ajansları modelinin temelinde yerel dinamikleri hayata geçirmenin olduğuna dikkati çekerek, 'Yerel düzeyde uyumak yok, yerel düzeyde canlı olacağız. Üniversitelerimiz canlı olacak, ticaret ve sanayi odalarımız canlı olacak, il genel meclislerimiz canlı olacak, valiliklerimiz canlı olacak. Kamu ve özel kesim ile sivil toplum el birliği içinde yerel potansiyellerimizi harekete geçireceğiz' dedi.
Kalkınma ajansları modeliyle yeni fikirler ve yeni projeler üretecek ve uygulayacak bir mekanizmayı devreye soktuklarını belirten YILMAZ, bu mekanizmanın parasız iş yapamayacağını düşünerek fon da tahsis ettiklerini bildirdi. YILMAZ, şöyle dedi:
'Merkezi idareden sadece bu sene 450 milyon lira para ayırdık kalkınma ajanslarına, 26 tane ajansımız var. Gelecek sene yine 450 milyon lira para koyduk. Tabii ki belediyelerimizin, özel idarelerin, ticaret ve sanayi odalarının katkılarıyla ciddi bir fon oluşturuyoruz. Bunu da eş finansmanla projelere tahsis ediyoruz. Yani yüzde 100 hibe diye bir şey yok, eş finansman veriyoruz, bizim koyduğumuz finansman dolayısıyla kaldıraç etkisi görüyor.
Biz koyduğumuz 450 milyon lirayla bir milyar liranın üzerinde bir proje stokunu harekete geçirmiş oluyoruz. Bu üretim demek, istihdam demek, yenilik demek, rekabet gücü demek, KOBİ'lerimizin sayısının artması demek, sosyal problemlerle kırsal alana ilişkin problemlerle çok daha etkili bir şekilde mücadele etmek demek, bu yerel potansiyeli hayata geçirmek demek.'
Kalkınma ajanslarının yürüteceği çalışmalar sonucunda Türkiye'nin hızla büyüyeceğini ve gelişeceğini kaydeden YILMAZ, kalkınma ajanslarında görev yapanlara güvendiklerini ve onlardan çok şey beklediklerini söyledi.
Kalkınma ajanslarının teklif çağrılarının 39'a ulaştığını belirten YILMAZ, teklif çağrılarının 15 adedinin 2008 ve 2009'da, 24'ünün 2010'da olduğunu belirtti. Kalkınma ajanslarına 2008 yılında 48, 2009'da 95 milyon lira tahsis ettiklerini vurgulayan YILMAZ, bu miktarın bugün itibarıyla 211 milyon liraya ulaştığını, proje teklif çağrıları tamamlığında bu miktarın çok daha artacağını ifade etti.
YILMAZ, kalkınma ajanslarının faaliyetleri sayesinde Türkiye'de proje hazırlama kültürünün de gelişeceğini, elde proje olduğunda o proje için kaynak bulmanın kolay olduğunu sözlerine ekledi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Kilis Valisi Sayın Turhan AYVAZ'da yaptığı konuşmada, dünyanın hızla globalleştiğini, dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan en küçük krizin, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan herkesi etkilediğini anlattı.
Sayın Turhan AYVAZ, üretimin olmadığı ya da tüketimin üretimden daha fazla olduğu her yerde ekonomik kriz yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu, İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak üretimi artıracak projeler beklediklerini kaydetti.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Dr. Bülent ÖZKAN da toplantıda ajans faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.
Toplantıya Gaziantep Valisi Sayın Süleyman KAMÇI, Adıyaman Valisi Sayın Ramazan SODAN, DPT Yetkilileri, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Sayın Mehmet ASLAN ile çok sayıda sanayici, iş adamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.