İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, Ajansın kurulduğu günden bu yana Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerine 191 milyon destek verdiğini söyledi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde Gaziantep’te, Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İKA’nın yerel yönetimlere sağlayacağı projelerle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Nurdağı Beldiye Başkanı, Mehmet Yıldırır, Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Kılınç katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Ajansın kurulduğu günden bu yana Gaziantep’te 113, Adıyaman’da 52 ve Kilis’te 26 milyon TL olmak üzere TRC1 Bölgesi (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) toplam 191 milyon TL’lik destek verdiğini söyledi. Akyılmaz, İKA’nın 2017 yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında Yenilikçi İşletmeler Mali Destek Programı, Kent Kültürü ve Kentlilik Bilincinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, Kültür-Turizm Altyapısı Mali Destek Programı, Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Mali Destek Programı ve Organik Tarım Mali Destek Programı için bölgeye 31 milyon TL destek vereceğini kaydetti.
İKA’nın mali destek programların yanında yerel yönetimlere Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ve Güdümlü Proje Desteği de sağladığını dile getiren Akyılmaz, Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesinde yapımı devam eden ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin yürütücüsü olduğu hayvan atıklarına dayalı Gaziantep’te en büyük Biyogaz kojenerasyon tesisinin İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklendiğini söyledi. Gaziantep ilinin turizm potansiyelinin arttırılması yönelik projelere de Ajansın katkı sağladığını ifade eden Akyılmaz, Şahinbey Belediyesi tarafından yürütülen ve Gaziantep’in kültürel çeşitliliğine ve sürdürülebilir kentsel kalkınmasına katkıda bulunacak Mediciye Hanı Projesi ile tarihi hanın turizme kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Akyılmaz ayrıca İpekyolu Kalkınma Ajansı Güdümlü Proje Desteği Kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ortaklığında girişimci kadınlara yönelik, Kadın Girişimci Destek Merkezi’nin protokolünün imzalandığını hatırlatarak proje ile kurulacak merkezde girişimci kadın adaylarının iş hayatına hazırlanacağını belirtti.
Sonuç Odaklı Program
İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından TRC1 Bölgesi için 2018 yılında uygulanmak üzere; Tarımda Rekabetçilik Sonuç Odaklı Programı ve Gastronomi Turizmi Sonuç Odaklı Programlarının taslak olarak belirlendiğine dikkat çeken Akyılmaz, belirlenen programların yerel yönetimlere önemli katkı sunacağını söyledi. Akyılmaz, ‘‘Tarımda Rekabetçilik Sonuç Odaklı Programı ile tarımsal işletmelere yönelik verimlilik, kapasite artışı, işletmelerin modernizasyonuna yönelik faaliyetler ile iyi üretim, iyi işleme ve iyi pazarlama tekniklerinin uygulanması; kooperatif ve birlikler gibi tarımsal örgütlerin kapasitelerinin artırılması ve tarımsal ürünlerin tanıtımının yapılması, pazarlama ağlarının geliştirilmesi gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Gastronomi Turizmi Sonuç Odaklı Programı ile TRC1 (Bölgesi’nde yer alan ve gastronomi alanında faaliyet gösteren işletmelerin kapasitelerini artırmanın yanı sıra ilgili alanda faaliyet gösteren tüm çalışanlara yönelik insan kaynağını geliştirme, kalite ve müşteri memnuniyetini artırma çalışmalarının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bölge mutfağına özgü ürünler için marka, patent ve tescil işlemlerine yönelik faaliyetler ile bölge mutfağının tanıtımına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi de planlanmaktadır.’’ ifadelerini kullandı.
Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de GAPBKİ’nin faaliyetleriyle ilgili sunum gerçekleştirerek, GAP’ın yerel yönetimlere sağlayacağı desteklerle ilgili bilgi verdi.