Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illerini kapsayan "TRC-1 Bölgesi"ne hizmet veren, İKA, 56 projeyi destekleyerek 1 yılda bölgeye 23 milyon liralık yatırım sağladı
Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illerini kapsayan "TRC-1 Bölgesi"ne hizmet veren, ipekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), 56 projeyi destekleyerek 1 yılda bölgeye 23 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi.
İKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, bir yıllık yatırımlar kapsamında Gaziantep’e 9 milyon 800 bin TL, Adıyaman’a 8 milyon 700 bin TL ve Kilis’e 4 milyon 500 bin TL destek sağlandı.
2017 Mali Destek Programları kapsamında, Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması, Kent Kültürü ve Kentlilik Bilincinin Geliştirilmesi, Kültür-Turizm Altyapısı, Yenilikçi İşletmeler ve Organik Tarım olmak üzere beş başlıkta proje teklif çağrısı yapıldı.
TRC1 Bölgesi’ndeki sanayi işletmelerinin enerji tüketim maliyetlerinin düşürülmesine, ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin arttırılmasına ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen "Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması" projesi kapsamında destek almaya hak kazanan 7 projeye, 2 milyon 100 TL’lik hibe desteği verildiği belirtilen açıklamada, yıllık 18 milyon kilovatlık enerji tasarrufu sağlayıp, aynı zamanda bölgenin 5 milyonluk yatırımını canlandıracağına dikkat çekildi.
Kültürel değerlerin korunması ve kentlilik bilincinin geliştirilmesi amacıyla geliştirilen "Kent Kültürü ve Kentlilik Bilincinin Geliştirilmesi" projesine 4 milyon TL’lik destek sağlandığı belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Kültür Turizm Altyapısı mali destek programı kapsamında 21 projeyi desteklenmiştir. Taşınmaz kültürel mirasın restorasyon çalışmalarına yönelik 7 projeye 4 milyon TL destek, Ortak kullanıma açık sosyal ve kültürel alanların artırılmasına yönelik 11 projeye 8 Milyon TL destek, teknolojik ve kültür merkezinin kurulmasını hedefleyen 3 projeye de 2,5 milyon TL destek vermek üzere toplamda 14 milyon 500 bin TL’lik destek verilecektir. İşletmelerin rekabetçilik ve yenilikçilik kapasitesinin arttırılması amacıyla geliştirilen Yenilikçi işletmeler mali destek programı kapsamında verilen 2 milyon 300 bin TL’lik destek ile 4,5 milyonluk yatırımın bölge ekonomisine kazandırılması sağlanacak. Organik tarım değer zincirinin güçlendirilmesi amacıyla geliştirilen Organik Tarım mali destek programıyla 5 projeye 1 milyon TL’lik hibe verilecektir. Verilen destek ile 3 tarımsal ürünün organik sertifika alması sağlanırken, 1 organik tarımsal ürünün katma değerinin ve kalitesi arttırılacaktır."