İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, ajans olarak kadın girişimciliğine, girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sunduklarını söyledi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kadın ve Girişimcilik adlı panelde İKA destekleriyle ilgili sunum Gerçekleştirdi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak hazırlanan bölge planı kapsamında girişimciliğe önem verdiklerini söyleyen Akyılmaz, ‘‘Özellikle girişimci fikirleri yaygınlaştırmayı kendimize hedef koyduk. Bu kapsamda son üç ay içerisinde Gaziantep ilimize girişimcilik ekosistemine yeni değerler kazandırmak için 2 tane projeye imza attık. Bunlardan birincisi Ajansımız Güdümlü Proje Desteği Kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ortaklığında girişimci kadınlara yönelik, Kadın Girişimci Destek Merkezi (KAGİDEM) Projesi. Proje ile girişimcilik potansiyeline sahip kadınlar, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilecek. 500 kadın girişimci adayının eğitim alacağı, 100 kadın girişimcinin işletme kuracağı merkezde, 28 atölye, sergi salonu, kreş, uyku odası, satış ofisi ve toplantı salonları yer alacak. İkinci proje yine Ajansımız Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında, Hasan Kalyoncu Üniversitesinin (HKÜ) yürütücüsü olduğu “Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi Projesi. Bu projemiz ile de bölgemizde girişimcilik ve Ar-Ge kültürünün gelişmesine, teknoloji odaklı, katma değeri yüksek ürün üretimine geçişe katkı sağlamasını hedefliyoruz. Projenin bu yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Bu iki girişimcilik projesini hayata geçirdiğimizde, TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Bölgesi’nde girişimcilik ekosisteminin artmasına önemli katkı sunacak. İnşallah bu çalışmalarımızın devamı da artarak gelecektir’’ dedi.
Kadın girişimcilere büyük destek
İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak girişimciliği her alana yaymak istediklerini de kaydeden Akyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Kadınlar her alanda örnek girişimci projeleriyle söz sahibi olsun istiyoruz. Kilis’te desteklediğimiz ve yüzde 80’ini kadınların oluşturduğu kooperatife önce zeytinyağı tesisi yapımına, sonra sofralık salamura zeytin üretmelerine imkân verdik. Üçüncü olarak da mikro destekle tesis içinde sabun üretime yönelik destek verdik. O alanı zeytin kampusu haline getirdik. Sonrasında bu tesisimiz, kadın girişimci kurum ve kuruluşların ziyaret edip rol model aldığı merkez haline geldi. Şuan ürettikleri zeytinyağını markalaştırarak dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyorlar. Bunun yanında ajans olarak AB projeleri de yazıyoruz. &39;Kınalı eller bakıra can verdi&39; projesi de Ajans olarak Adıyaman’ın Samsat ilçesinde hayata geçirdiğimiz projelerden bir tanesidir. Bu projeyi dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı kapsamında Samsat Kaymakamlığımızla birlikte yürüttüğümüz bir projedir. Proje ile kadınlara teknik beceri kazandırarak kadınların işgücüne katılımlarının artırılmasını hedefledik. Yaklaşık bir yıl süren proje sonunda başarılı da olduk. Proje sonunda projeden yararlanan kadınların kooperatifleşme ile ilgili çalışmaları oldu. Bu yolla da ürettikleri ürünleri tanıtma ve pazarlama fırsatı buldular.’’
GastroBilişim Hackathonu
Akyılmaz, ‘‘İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz günden beri bölgemizde desteklediğimiz proje sayısı 771, destek miktarı ise 191 milyon TL’dir. Ajans olarak bölgemizde önemli bir kalkınma ivmesi yakaladık. Bu yıl içerisinde de 5 başlıkta 31 milyon TL’lik bir kaynağı aktarmış bulunmaktayız. Girişimcilik, kadın girişimciliği ve genç girişimcilikle ilgili ciddi projeler bekliyoruz. Ayrıca geçen hafta yaptığımız protokol çerçevesinde Gastronomi temasıyla yeni nesil tasarımcılık, yazılım konusunda hackathon düzenleyeceğiz. GastroBilişim Hackathonu ile Gaziantep’te gastronomi alanında yaşanan problemlerin çözümüne yönelik olarak tüm paydaşların ortak sorun alanı olarak tespit ettiği noktalara teknoloji temelli çözüm önerileri geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bunu önemli bir girişimcilik hamlesi olarak değerlendiriyoruz’’ dedi.
Sonuç Odaklı Programlar
‘‘2018 yılında kalkınma ajanslarında başlayan dönüşüm gereği biz de bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda Sonuç Odaklı Program oluşturduk’’ diyen Akyılmaz, ‘‘Tarımda Rekabetçilik Sonuç Odaklı Programı ile tarımsal işletmelere yönelik verimlilik, kapasite artışı, işletmelerin modernizasyonuna yönelik faaliyetler ile iyi üretim, iyi işleme ve iyi pazarlama tekniklerinin uygulanması; kooperatif ve birlikler gibi tarımsal örgütlerin kapasitelerinin artırılması ve tarımsal ürünlerin tanıtımının yapılması, pazarlama ağlarının geliştirilmesi gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Gastronomi Turizmi Sonuç Odaklı Programı ile de TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Bölgesi’nde yer alan ve gastronomi alanında faaliyet gösteren işletmelerin kapasitelerini artırmanın yanı sıra ilgili alanda faaliyet gösteren tüm çalışanlara yönelik insan kaynağını geliştirme, kalite ve müşteri memnuniyetini artırma çalışmalarının gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. İki program için ajans olarak yaklaşık olarak 28 milyon TL tahsis ettik’’ ifadelerini kullandı.