İpekyolu Kalkınma Ajansı Kasım ayı olağan Yönetim Kurulu Toplantısı, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında toplandı.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Merkez binasında düzenlenen toplantıda Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya dönem başkanlığını Kilis Valisi Süleyman Tapsız’a devretti. Vali Tapsız yaptığı çalışmalardan dolayı Vali Yerlikaya’ya plaket takdim etti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 2015 yılında 10,25 Milyon TL bütçeli 3 ayrı Mali Destek Programına çıkıldığını belirterek, Mali Destek Programlarına toplamda 181 proje başvurusu yapıldığını ve başarılı bulunan 37 Proje ile sözleşme imzalandığını söyledi. Ajansın 2014 yılı Doğrudan ve Teknik Destek Programlarından da bahseden Vali Yerlikaya, ‘‘1 Milyon TL Bütçeli Doğrudan Faaliyet Programı’na 39 başvuru yapılmış olup, başarılı bulunan 19 proje ile sözleşme imzalanmıştır. 600 Bin TL bütçeli Teknik Destek Programı’na ise 117 proje başvurusu yapılmış, başarılı bulunan 52 proje ile sözleşme imzalanmıştır.’’ dedi.
“Cazibe Merkezleri Destekleme Programı”ndan da bahseden Vali Yerlikaya, program kapsamında Lojistik Köy, Endüstriyel Simbiyoz ile Gaziantep Küresel Marka Şehir Fizibilite Raporunun Hazırlanması Projesi için çalışmaların yürütüldüğünü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Merkezi Biyogaz Tesisi, Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası ve Mecidiye Hanı restorasyon çalışmalarının Fizibilite Raporlarının ise tamamlanarak ilgili bakanlığının onayına sunulduğunu ifade etti.
Ajansın 2016 yılında 2 başlıkta çağrıya çıkacağını belirten Vali Yerlikaya, desteğin Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) Başkanlığı ve GAP Bölgesinde faaliyet gösteren İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ortaklığı yürütüleceğini söyledi. Mali Destek programlarının Türkiye’de bir ilki teşkil ettiğinin de altını çizen Vali Yerlikaya, 9 ilde yürütülecek olan programların “GAP Bölgesi’nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” ve “GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı” olduğunu belirterek, program bütçesinin 5 Milyon 250 Bin TL olduğunu ifade etti.
Ajansın ulusal ve uluslararası alanda bölgenin tanınırlığını arttırma, bölge yatırım fırsatlarını tanıtma adına çalışmalarına dikkat çeken Vali Yerlikaya, ajansın kısa süre zarfında bölgenin geleceğine yön veren, dinamik bir kurum haline geldiğini de sözlerine ekledi.
Toplantıya; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fatma Şahin, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Kilis İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Öndeş ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan katıldı.