23 Haziran 2012 tarihinde Gaziantep Şehitkamil Kültür Merkezinde, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sn. Fatma ŞAHİN’in ve bazı milletvekillerimizin katılımı ile Kalkınma Ajansları ve Sosyal Politika Buluşması düzenlendi. Buluşma, Kalkınma Ajanslarının sosyal politika alanında daha etkin bir şekilde faaliyet göstermeleri amacıyla, sosyal politika alanında ulusal ve yerel düzeyde faaliyet gösteren kamu kurumları temsilcilerinin ve bu ala çalışmaları olan akademisyenlerin, kalkınma ajansları çalışanları ile bir araya getirilmesi ve Ajans uygulamalarını geliştirmeye yönelik tecrübe ve fikir alışverişi yapılması amacıyla gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasında ekonomik olarak büyürken sosyal adaletin gözetilmesi gerektiğine ve bunun için etkili sosyal politikaların önemine vurgu yapan Bakan ŞAHİN:
“Aynı hedefe bakıyoruz. Mermer-su hesabı… Suyun mermeri aşındırmasındaki tek şey sürekliliktir. Aynı noktaya sürekli vurmak… Hep beraber aynı noktaya vuracağız. Bütün sorunlarımızı ayağımızın altına alacağız. Kalkınmış bir Türkiye'ye hep beraber ulaşacağız. Torunlarımız bizimle iftihar edecek. Bunlardan Allah razı olsun dedirteceğiz. Ben buna bütün yüreğimle inanıyorum" şeklinde konuştu.
Gaziantep Valisi Sayın Erdal ATA, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Sayın Nahit BİNGÖL, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Bülent ÖZKAN’ın da açılış konuşmalarında Kalkınma Ajansları’nın kuruluş kanununda belirlenen yetki ve görevleriyle uyumlu olarak, bölgesel ve ulusal sosyal kalkınma sürecindeki rolünün yükseltilmesi gereğine işaret edildi.Sayın Bakanı'nın açılış konuşmasından sonra İpekyolu Kalkınma Ajansı Uzman Personeli Merve ÇALHAN, Orta Karadeniz, Güney Marmara, Ankara, Doğu Karadeniz ve İpekyolu Kalkınma Ajansları'ndan birer Uzman Personelin katılımıyla oluşturulan Kalkınma Ajansları Sosyal Politikalar Grubunu tanıttı ve teşekkür konuşması yaptı. Açılış konuşmalarının ardından Sosyal Politika Açılımları Çalışma Grubu adına Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı uzmanı Nuran TORUN “Kuruluştan Bugüne Kalkınma Ajansları ve Sosyal Politikalar” konulu değerlendirme raporuna dair bir sunuş gerçekleştirdi. Bakan ŞAHİN, raporun Bakanlıkça önemsendiğini ve ayrıca değerlendirileceğini ifade etti.
Sunuşta, Ajansların sosyal politika yaklaşım ve uygulamaları; bölge planları ve çalışma programları, mali destek programları, araştırma ve uluslararası ilişkiler faaliyetleri, Ajans bölgelerindeki kurumlar tarafından yürütülen sosyal politika uygulamaları ekseninde koordinasyon rolleri, Ajansların danışmanlık sağladıkları sosyal girişim ve projeler ile Ajans bölgelerinde öncelikli müdahale gerektiren ve kırılgan sosyal grupların tespiti çerçevesinde değerlendirildi ve orta ve uzun vadede Ajansların sosyal politika ekseninde etkinlik ve yetkinliklerini artırmaya yönelik öneriler katılımcıların dikkatine takdim edildi.
Bu değerlendirmenin ardından, Kalkınma Bakanlığı Yerel ve Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Sayın İbrahim KUZU’nun moderatörlüğünde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Sibel KALAYCIOĞLU ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve SETA Vakfından Prof. Dr. Erdal KARAGÖL, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Doç. Dr. Mustafa CAN ve İŞKUR’dan Ahmet Ersun GENÇ’in iştirak ettiği bir panelle “Kalkınma Ajansları sosyal politika tasarımı ve uygulamasında nasıl hareket etmelidir?” sorusu teori ve uygulama eksenlerinde değerlendirildi. Değerlendirmede özellikle:
§ Sosyal politika algısının “dezavantaj” ve “sosyal yardım” gibi kısıtlı kavram ve müdahale araçlarını aşarak daha bütünsel bir ölçekte şekillenmesi,
§ Siyasal iktisadı odağına alan, dışlanmış ve marjinalleşmiş kesimlerle eklemlenen, tüm kurumlar arasında diyalog kurabilen bir kurum tasavvuruyla çalışılması
§ Ajans destek programlarının sosyal etki analizlerinin yapılması,
§ Ajans programlarına başvuru koşullarının sosyal risk gruplarını gözetici şekilde yeniden düzenlenmesi,
§ TÜİK ve Kalkınma Ajansları işbirliğinin geliştirilmesi,
§ Ajans ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bölgesel ihtiyaç ve strateji tespiti için daha yakın iletişimde olması,
Ajansların sosyal politika uygulamalarını geliştirmek için atılması gereken adımlar olarak ön plana çıktı.
Panelin ardında 26 Kalkınma Ajansı Uzmanlarının katılımı ile Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü bünyesindeki Yerel ve Kırsal Kalkınma Dairesi, DOKA, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı uzmanlarından oluşan Sosyal Politika Açılımları Çalışma Grubunun hazırlamış olduğu raporda sunulan önerilerin değerlendirildiği bir çalıştay düzenlendi.