16-17 Kasım 2017 tarihlerinde Şanlıurfa’da düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma için Organik Tarım ForumuGAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve GAP Organik Küme Derneği (GAP ORKÜDER) işbirliğinde gerçekleştirildi.
GAP Bölgesi’nde Organik Tarım Küme Projesi kapsamında düzenlenen Forumun organik tarım sektöründeki ilgili tarafları bir araya getirdi.
Sürdürülebilir Kalkınma için Organik Tarım Forumu ile bilgi ve deneyimin paylaşıldığı, işbirliklerinin kurulduğu bir platform oluşturdu ve GAP Bölgesi’nde organik tarımın geleceği için bir yol haritası ortaya koydu.
Foruma, GAP Organik Tarım Küme Üyeleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra bölgesel, ulusal ve uluslararası sektör temsilcileri de katılım sağladı.
Forum, ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer aldığı beş farklı oturum uygulandı. Oturum başlıkları ise şöyle: Türkiye’de Organik Tarım Sektörü ve Sürdürülebilir Kalkınma için İşbirliği Ağları, Organik Tarımın Geleceği ve Organik Tarımla Sürdürülebilirliğe Doğru, Organik Tanıtım ve Pazarlama, Organik Sektöründe Örgütlenme ve Kurumsallaşma, GAP’tan Organik Tarım Başarı Hikâyeleri.
Ayrıca Forum kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma için Organik Tarım Yarışması Ödül Töreni düzenlendi. Bir ilk olma özelliği taşıyan bu yarışma ile GAP Bölgesi’nde faaliyet gösteren bireysel/örgütlü çiftçi ve işletmecilerin organik tarım sektörüne olan katkılarını vurgulamak ve geleceğe yönelik organik tarım sektörünün üretim kapasitesini, pazarlama olanaklarını ve farkındalığını artırmak amaçlandı. Bu kapsamda; ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Organik Tarım Yarışması’ kazananları da aşağıda yer alan kategorilerde belirlendi.
Yılın Üreticisi: Müzeyyen ASLAN, Faik EFE
Yılın İhracatçısı: Esila BURHANKULU, Habip AŞAN
Yılın Yenilikçisi: Ebru SAKAR, Cafer ULAKÇI
Yılın Onur Ödülü: Medet ABBASOĞLU
Ayrıca, GAP Bölgesi Organik Tarım Küme üyelerinin dut, pekmez, badem, bal, nar ekşisi, üzüm, zeytinyağı, mercimek, nohut gibi organik ürünlerini sergiledikleri stand alanları da katılımcılar tarafından forum boyunca ziyaret edildi.
Forumun sonunda organik tarımın geleceği için ortak bir vizyon ve yol haritası belirlemek üzere Şanlıurfa Deklarasyonu bütün tarafların ortak görüşü ile yayınlandı. Deklarasyon yasal olarak bağlayıcı olmayıp, bölgesel ve ulusal politikalar nazarında bir tavsiye dokümanı niteliğinde.