İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Bülent Özkan, "Türkiye, istikrarı olan bir ülke. Sınırda sıkıntılar olsa da bölge ihracatını devam ettiriyor" dedi.
Özkan, yaptığı açıklamada, ihracat rakamlarına bakıldığında bölgenin ihracat potansiyelinin en önemli şehrinin Gaziantep olduğunu belirtti.
Ekonomilerin siyasi istikrarla ayakta kaldığına dikkat çeken Özkan, istikrarsızlığın olduğu bölgelerdeki ekonomik sıkıntıların sadece o ülkeyi değil, diğer ülkeleri de etkilediğini kaydetti.
Ortadoğu'da yaşanan siyasi istikrarsızlıktan dolayı, o bölgeye ihracat yapan firmaların başka ülkelerde yeni pazarlar arama gayreti içerisine girdiğinin görüldüğünü anlatan Özkan, "Bu bakımdan Türkiye, istikrarı olan bir ülke. Sınırda sıkıntılar olsa da bölge ihracatını devam ettiriyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotifi olan Gaziantep, ihracat ve ticaret kültürüyle bölgedeki diğer şehirlere de örnek oluyor. Türkiye ihracat sıralamasına baktığımıza beşinci sırada. Gaziantep ihracat kültürünü arttırdıkça bölgedeki diğer şehirlerin de ihracat yapma kültürünü etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ekonomik gelişmelere de değinen Özkan, (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) TRC1 Bölgesi'ndeki Adıyaman'ın mermercilik ve tekstil konusunda ihracat yoğunluğu yaşandığını, Kilis'te gıdaya dayalı ihracatın ön plana çıktığını vurgulayarak, "Şehir yavaş yavaş ihracat yapmaya çalışan, ekonomik anlamda bir yerlere gelmeye çalışan bir konuma doğru ivme kazanmıştır" dedi.
Gaziantep'in birçok sektörde her bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Özkan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticaretin yanında turizmiyle de ön plana çıktığını, ajans olarak bölge ekonomisine katkı sağlayacak plan hazırladıklarını anlattı.
Bülent Özkan, şu bilgileri verdi: "TRC1 Bölgesi'nin mevcut durumunu tespit etmeye çalışarak ve bölgenin potansiyellerini ortaya koyarak karşılaştırmalı, üstün olduğu sektörlerde rekabetçiliği desteklemeye, gelişim önündeki engellerin ortadan kalkmasını sağlamak adına da riskleri tespit etmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda ajans tarafından 2014-2023 yıllarını kapsayan TRC1 Bölge Planı hazırlanmıştır. Planda yaşam kalitesinin artırılması, beşeri sermayenin geliştirilmesi, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, rekabetçilik ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması şeklinde 4 gelişme ekseninin gerçekleştirilmesini sağlayacak 19 öncelikli hedef ve 258 strateji oluşturulmuştur. Bu plan, topyekun kalkınmayı gerçekleştirmek üzere doğal, beşeri ve sosyal kaynakların azami katma değeri üretecek alanlara sevk edilmesini amaçlayan stratejik bir dokümandır. Planın hazırlanması sürecinde yapılan çalıştaylar ve anketler, katılımcı yaklaşımın toplumda benimsenmesine katkı sağlamıştır."