YEREL PROJELERE HİBE PROGRAMI (GGP) PROGRAM HAKKINDA
“Yerel Projelere Hibe Programı (GGP)”, Japonya tarafından 1989 yılından itibaren “Japonya Resmi Kalkınma Yardımı (Japan ODA)” kapsamında az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulanmaktadır. Programın amacı, temel insani ihtiyaçları karşılamak üzere hazırlanmış, kalkınmaya yönelik projelere geri ödemesiz bir mali yardım sunmaktır. Program kapsamında bugüne kadar 140’tan fazla ülke ve bölgede çeşitli projeler gerçekleştirilmiştir. Programın Türkiye’de uygulanması ile ilgili anlaşma 11 Eylül 2000 tarihinde Japonya ve Türkiye arasında imzalanmıştır. Başvurular arasından seçilen projelere hibe desteği verilmektedir. Sağlanacak mali desteğin detayları aşağıdaki gibidir:
PROGRAM KRİTERLERİ VE BAŞVURU
Bu ilana 2023 yılında planlanıp, 2025 yılında uygulanacak projeler başvurabilir. Proje başvuruları ile ilgili detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir.
Not: 2024 yılında uygulanacak projelerin başvuru süreci, 2023 yılı Şubat ayında sona ermiştir.
Proje Kabul Edilecek Bölgeler:
Türkiye’nin tüm bölgelerinden proje başvuruları kabul edilecektir. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine öncelik verilebilir.
Kimler Başvurabilir:
Sivil toplum kuruluşları ve belediyeler başvuruda bulunabilirler. Başvuru sahipleri, yerel seviyede kalkınma projeleri uygulayabilecek ve sürdürebilecek kapasiteye sahip, kâr amacı taşımayan kuruluşlar olmalıdır.
*Zorunlu eğitimin verildiği ilk ve orta dereceli okullar başvuru sahibi olamazlar. Ancak proje ve bütçe yönetimi tecrübesi olan (kurumuna ait bütçesi olan ve bu bütçeyi yöneten) sivil toplum kuruluşları veya belediyeler, okullar adına başvuruda bulunabilir. Bu durumda Belediye veya sivil toplum kuruluşu başvuru sahibi olarak, okul ise proje ortağı olarak projede yer alabilirler.
**Projenin gerçekleştirilmesi planlanan bölge ile başvuru yapan kurum aynı ilde olmalıdır.
***Başvuru sahiplerinin, proje tecrübesi ve kendi kurumlarına ait bütçelerinin olması gerekmektedir. Bu özelliklere sahip olmayan kurum/kuruluşlar adına, proje tecrübesi ve kendilerine ait bütçesi olan kurumlar başvuruda bulunabilir.
Kimler Başvuramaz:
Devlet kurumları, genel müdürlükler, şirketler, üniversiteler, il özel idareleri, liseler, anasınıfı/anaokullarının başvuruları ile bireysel başvurular kabul edilmemektedir. Ancak, proje ortağı olarak projeye destek verebilir.
*Proje tecrübesi ve kendi kurumlarına ait bütçesi olmayan kurum/kuruluşlar başvuru sahibi olamaz.
Projeden Faydalanacak Kesim:
Projeler toplumun dezavantajlı kesimlerini hedeflemeli ve yerel düzeyde tüm bölgeyi kapsayacak etkiye sahip olmalıdır. Ayrıca, başvuru sahiplerinin projeden faydalanacak tek kesim olmaması gerekliliği de dikkate alınmalıdır.
Hibe Miktarı:
Her bir proje için sağlanabilecek maksimum hibe tutarı 10 milyon Japon Yeni (yaklaşık olarak 70.000 USD) ‘dir. Proje harcamaları kapsamındaki Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) dâhil olmak üzere tüm vergiler hibe tutarından karşılanamamaktadır. Tüm vergi tutarları başvuru sahibi kuruluş veya proje ortakları tarafından ödenmelidir. Bu nedenle proje bütçesi KDV ve diğer tüm vergiler hariç olacak şekilde en fazla 70.000 USD olarak hazırlanmalıdır. Hibe desteğinin mümkün olduğunca projenin tek bir parçasına yönelik ayrılarak kullanılmasından kaçınılmalıdır. (Örneğin, aynı proje içeriğinde bulunan gerekli ekipmanlar için hibe desteğine başvurulup, kullanılacak aracın(hasta nakil aracı, sağlık tarama aracı vs.) başvuran kurum tarafından satın alınması gibi durumlardan kaçınılmalıdır.)
Başlıca Kabul Edilen Proje Konuları:
Projeler toplumdaki dezavantajlı kesimleri hedefleyen konularda, temel insanî ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olmalıdır. Kabul edilen proje konuları aşağıdaki gibidir.
- Eğitim
-Mesleki eğitim merkezleri, mesleki beceri geliştirme programları
-Eğitim standartlarına uygun güvenli bir ortam oluşturulması kapsamında; ilkokul inşaatları, ilkokul onarım projeleri.
- Temel Sağlık: Genel sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, sağlık merkezlerinin ekipmanlarının yenilenmesi, tıbbi donanım sağlanması.
- Engelliler: Engelliler için özel okul, eğitim merkezi, ulaşım araçları sağlanması.
- Kalkınmada Kadın: Kadınların mesleki becerilerinin gelişmesi ile gelir elde etmelerine destek olmak adına, mesleki eğitim merkezleri sağlanması.
Önemli Not: Kadınların yalnızca ürün üretmeleri ve ürettikleri ürünleri satmaları amacıyla başvurulan bina ya da ekipman sağlanması projeleri kabul edilmemektedir. Proje istihdama yönelik olmalı ve eğitim alan kadınların, eğitim sonrası nerelerde çalışabilecekleri somut veriler ile açıklanmalıdır.
- Arama-Kurtarma Aracı ve Ekipmanları: Afet, kaza vb. acil durumlarda olaylara hızlı ve uygun bir biçimde müdahale edilebilmesini sağlamak için gerekli arama kurtarma araçları ve afet müdahale ekipmanları sağlanması.
Kabul Edilmeyen Proje Konu Örnekleri:
- Kültür, sanat, spor, turizm
- Çevre-bahçe düzenlemeleri
- Üniversite eğitim programları
- Dini merkezlerin yapımı onarımı ve dini aktiviteler
- Araştırmalar
- Yasal danışmanlık
- Yerel düzeyde direkt etkisi olmayan konular
- Pilot projeler (Büyük bir projenin, kısa vadedeki uygulama veya deneme kapsamına giren projeler)
- Kar amacı taşıyan projeler
- Anasınıfı, anaokulu projeleri
- Kütüphane malzemeleri ve kitaplar
- Aşevi
- Oyun Araçları
- Deprem Simülasyon Araçları
- Hayvanlara Yönelik Projeler
Başvuru Belgelerinin Son Teslim Tarihi:
Başvuru için gerekli belgelerin en geç 19 Ocak 2024 tarihi saat 17.30’a kadar Büyükelçiliğimize ulaşacak şekilde posta veya kargo yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Başvurunuzun Elçiliğimize ulaşıp ulaşmadığı konusunda tarafınıza bilgi verilmeyecektir. Kargo takip numarasından kargonuzun teslimat durumunu kontrol etmenizi ve bu konuyla ilgili Elçiliğimizden bilgi talebinde bulunmamanızı rica ederiz.
Önemli Not: Son başvuru tarihi olan 19 Ocak 2024, saat 17.30’dan sonra Japonya Büyükelçiliği’ne ulaşan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın.