Gaziantep'te 2. Kalkınma Ajanları Konferansı'nın kapanışı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti.
Zeugma Mozaik Müzesi konferans salonunda düzenlenen "2. Kalkınma Ajansları Konferansı"nın kapanış toplantısının açılış konuşmasını İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş yaptı. Vali Demirtaş, "Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olan kalkınma ajansları ülkenin sosyal ekonomik mekânsal gelişiminde önemli görevler üstlenmiştir. Dünya genelinde sayılarının 15 bin üzerinde olduğu tahmin edilen kalkınma ajansları esnek yenilikçi bir yapıdır. Yerel de kalkınma anlayışına uygun yeni bir model olarak kurulan kalkınma ajansları bölgelerdeki etkin kuruluşlarla bir araya getirilerek iş yükü genişletmektedir. Kamu, özel kesim mesleki kuruluşların ortak hareket etmesi yerel potansiyelin harekete geçmesinde bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasında önemli unsurdur. Bu anlamda kalkınma ajansları ihtiyaçları yerelde ve yerinde belirleyip çözüm üreten düşünce merkezidir." dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise "Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz" dedi. Türkiye'nin son 12 yılda her açıdan daha kalkınmış ülke haline geldiğini belirten Bakan Yılmaz, ülkenin, geçen yıl itibariyle 820 milyar dolarlık ekonomiye ulaştığını hatırlattı.
Kişi başı milli gelirin 10 bin 700 doları aştığını vurgulayan Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: "Ekonomimizi büyütmüşüz güzel ama bu geliri adil bir şekilde dağıtıp yoksulluğu ve işsizliği azaltabildik mi? Bütün bunlara baktığınız zaman yine Türkiye'de çok önemli başarı görüyoruz. Dünyada son 10 yılda gelir dağılımını iyileştiren en iyi ülkelerden biri Türkiye oldu. Hem ekonomiyi bu kadar büyütüp hem de gelir dağılımını iyileştirmek kolay bir iş değil. Bazı ülkeler hızlı büyümek için gelir dağılımından feda eder. Bana göre Türkiye'nin asıl başarısı ekonomik büyümeyle sosyal gelişmeyi eş zamanlı gerçekleştirmesi oldu." Yılmaz, son 10 yılda izlenen sosyal politikalarla yoksulluğun azaldığına işaret etti. AK Parti öncesi günlük harcaması 4 dolar 30 sentin altındaki nüfusun yüzde 30'un üzerinde olduğunu anlatan Yılmaz, "Maalesef o dönemdeki 66 milyon insanın 20 milyonu bu durumdaydı. Geçen yıl itibarıyla günlük harcaması 4,5 doların altında olan nüfusumuzun toplam nüfusa oranı yüzde 30'dan yüzde 2,2'ye kadar geriledi" dedi.
Sürdürülebilir kalkınma
Yönetim kalitesinin sürdürülebilir kalkınmaya ilave edilmesi gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, şunları kaydetti: "İyi bir yönetim ve işleyen sistem kuramazsanız ekonomik gelişmeyi sağlayamazsınız. Ayrıca sosyal etkileşim ve çevre konusunda hak ettiğiniz yere gelemezsiniz. Yönetim konusunda da son 12 yılda Türkiye'de ciddi adımlar atıldığını görüyorum. Türkiye vesayetçi bir sistemden normal demokrasiye dönüştü. İnsanların inandıkları gibi yaşayamadığı bir ortamda yenilikçi ve gelişmiş ekonomik yapı kuramazsınız. İnsanların özgür bir şekilde tartışamadığı, fikirlerini rahat ifade edemedikleri ortamda teknolojiyi ve girişimciliği geliştiremezsiniz. Demokrasi, temel hak ve özgürlükler ile fikir hürriyetinde attığımız adımlar aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma adına çok büyük başarılar olarak tarihe geçti."
"Yeni reformlara ihtiyacımız var"
Yılmaz, Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği başarıyı devam ettirmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin değişim iradesini de sürdürmesi gerektiğine işaret eden Bakan Yılmaz, "Önümüzde yeni bir dönem var ve başarılarla kendimizi mutlu hissedip rehavete kapılırsak tuzağa düşeriz. Ülkelerin, 'orta gelir tuzağı' dedikleri tuzak var. Belli bir seviyeye kadar gelip sonra o seviyede uzunca bir süre kalma riskini bertaraf ettirebilmemiz için mutlaka reform irademizi devam ettirmemiz lazım. Bazı hedeflere ulaştıysak onları takdir edelim ama yeni hedefler koymamız gerekir" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin gelecek 10 yılda ikinci bir sıçramayı yapması gerektiğini anlatan Bakan Yılmaz, "Türkiye'nin 2023 hedefine yönelik ikinci bir atılım ve dönüşüm yaşaması lazım. Ekonomik politikalarımızda bazı yeni reformlara ihtiyacımız var. Teknoloji ve bilginin daha fazla katma değere dönüştüğü ekonomik yapıyı hedeflememiz gerekiyor."
Yapılan açıklamaların ardından Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a katılımından dolayı hediye takdim etti.
Zeugma Mozaik Müzesi Sergi ve Konferans Merkezi’nde gerçekleşen Konferansa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Gaziantep Vali Erdal Ata, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Deya Bakbak, Ali Şahin, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Kalkınma Ajansları Kalkınma Kurulu Başkanları ve Genel Sekreterleri katıldı.