2. KALKINMA AJANSLARI KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ
Ajansların birbirleriyle ve kalkınma alanındaki diğer paydaşlarla etkileşimlerini ve işbirliklerini güçlendirmek, ajansların mevcut durumunu değerlendirirken bir yandan da geleceğe yönelik hedefler koymalarını sağlamak amacıyla İkinci Kalkınma Ajansları Konferansı (KALK!2) “Öğren, Geliştir, Paylaş” temasıyla 16-19 Nisan 2014 tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirilmiştir.
Konferansta 20 oturumda birçok konu başlığı, Kalkınma Bakanlığı, kalkınma ajansları, bölge kalkınma idareleri ve farklı kurum ve kuruluşlardan temsilcilerle birlikte ele alınmıştır. Birimler için düzenlenen oturumlarda ajansların kuruluşundan bu yana yürüttükleri çalışmalar değerlendirilmiş, karşılaşılan sorunlar ele alınmış ve planlanan faaliyetler istişare edilmiştir. “Geleceğe Bakış: Benim Ajansım” oturumunda ajansların tüzel kişiliğinden, görev alanlarına, organizasyon yapısından, insan kaynaklarına kadar pek çok başlık değerlendirilerek “hayalimizdeki ajans”a dair ipuçları elde edilmiştir. KALK!2 aynı zamanda Kalkınma Kurulu Başkanlarını ilk kez bir araya getirmiştir.
Üç gün boyunca gerçekleştirilen çalışmalar aşağıdaki sonuçları ortaya çıkarmıştır.
- Ajanslar; mali destek uygulamalarının yanı sıra yaptıkları planlama çalışmaları ve analizler, geliştirdikleri stratejiler, yürüttükleri yatırım tanıtım faaliyetleri ile bölge kalkınmasında etken olmaktadır. Gelecek dönemde bu katkı düzeyini daha da artıracak yenilikçi çalışmalara odaklanılacaktır.
- 2014-2023 bölge planları bir önceki dönemdeki planlara kıyasla daha katılımcı ve bölgelerin özgünlüklerini ortaya çıkaran bir yöntemle hazırlanmıştır. Bölgesel kalkınmanın ana çerçevesini çizen planlar, geliştirilen finansman kaynakları ve programlar aracılığıyla uygulamaya geçirilecek, planın yerel düzeyde sahipliğini artırmak üzere kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri geliştirilecektir.
- Destek mekanizmaları ile ilgili mevzuat gözden geçirilecektir. Alternatif destek mekanizmaları geliştirilecek, girişim sermayesi, faiz ve faizsiz kredi desteği uygulamaları değerlendirilecek, güdümlü proje uygulamalarının etkinliği artırılacaktır.
- Ajanslar nitelikli personel yapısı ve mali destek programı tecrübeleri ile başta Avrupa Birliği fonları olmak üzere dış kaynakların bölgelere aktarılmasında aktif rol üstlenecektir.
- Nitelikli insan kaynağı ajansların en önemli gücüdür. Bu gücün korunması için beşeri kaynak politikaları iyileştirilecektir.
- Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan inceleme raporu doğrultusunda gerekli tedbirler alınacaktır.
- Kalkınma kurullarının sistem içindeki rol ve işlevleri artırılacaktır.