İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından yapılan 2013 yılı 1.Kalkınma Kurulu Toplantısı, Gaziantep Valisi Erdal Ata başkanlığında düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Valisi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Ata, her iki yılda bir kurum yenilenmesine gittiklerini belirtti. Vali Ata, ‘‘İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın bünyesindeki nitelikli kadro ile TRC1 bölgesine Gaziantep, Adıyaman ve Kilis kalkınmanın gerçekleştirilmesi adına faaliyetlerini sürdürmektedir. Ajansımızın vizyonu, bölgeyi geleceğe taşıyacak düşünce ve politikalar üreten, uygulayan, sürdürülebilir kalkınmada öncelikli ve kolaylaştırıcı, yeniliklere açık, etkin ve çağdaş bir kurum olma yolundadır. Misyonumuz, etkin, insan kaynakları politikasıyla nitelikli beşeri sermayesini verimli bir şekilde kullanarak bölgesel potansiyeli, dinamikleri ortaya çıkaracak politika ve stratejileri üretmek, kurumlar arası koordinasyonu ve işbirliği kültürünü yaygınlaştırmak, yenilikçi ve rekabete dayalı meslek mekanizmasıyla bölge plan ve programlarının hedeflerine ulaştıracak projelere destek olmak’’ dedi.
Konuşmaların ardından, Kalkınma Kurulu Başkanlık Divanı seçimleri ve katip üye seçimleri yapıldı. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile Adıyaman Üniversitesi Rektörü Talha Gönüllü’nün aday olduğu Başkanlık Divanı seçimlerinde, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun 41 oyla yeniden Kalkınma Kurulu Başkanı seçildi. Kalkınma Kurulu başkanlığına seçilen Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en yeni kurumlarından olan kalkınma ajanslarının öümüzdeki yıllarda öneminin daha da artacağını belirterek, İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın bölgede yüklendiği misyonun yalnızca Gaziantep'in değil Adıyaman ve Kilis illerinin kalkınması adına kritik rol oynadığını söyledi. Günümüz dünyasında bilgi faktörünün tüm ürün ve hizmet üretim süreçlerinde ön plana çıktığını belirten Coşkun, ülkelerin sosyal kalkınma tam olarak sağlanmadan ekonomik kalkınmanın da sağlanamayacağını ifade etti. Coşkun Ayrıca TRC1 Bölgesi'nin kalkınması adına, İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın bölgeye hayat verecek çalışma ve projelere ön ayak olduğunu ve önümüzdeki dönemlerde de bu rolü sürdüreceğini vurguladı. Kalkınma Kurulu bünyesinde oluşturulacak ihtisas komisyonlarının ve çalışma grupları vasıtasıyla bölgenin gelişmesi adına yeni vizyonlar belirleneceğini söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin uzun yıllardır sahip olduğu terör sorunlarının bölgenin gelişmesini engellediğini de vurgulayan Coşkun, son dönemde uygulamaya konulan çözüm sürecinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasına ön ayak olacağını belirtti.
Toplantı sonunda açıklamalarda bulunan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ise, "Kalkınma ajansları olarak 2014-2023 bölge planlarını hazırlamaktayız. Yerel dinamiklerin hareketli geçmesi, bölgemizin potansiyelinin daha iyi analiz edilmesi, bu bölge planları ile bölgemizi en iyi şekilde anlatmaya çalışmaktayız. Bunu yaparken katılımcılık ilkesini esas alıyoruz. Kalkınma Kurulu Üyelerinin görüş ve önerileri çerçevesinde bu projeyi şekillendirmeye çalışıyoruz. Çalıştaya katılan İpek Yolu Kalkınma Ajansı temsilcileri bölgenin gelecekte nerede olması gerektiğini ortaya koymaya çalışıyorlar. Plan olmadan doğru adımları atamasınız. Mevcut durumu iyi analiz etmeden sağlıklı temelleri oturtamazsınız. Bu çalıştay bize bölgelerin gelişmelerini verecek. Yani performans göstergelerimiz olacak" ifadelerini kullı
Gr Otel'de gerçekleştirilen toplantıya; Gaziantep Valisi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Talha Gönüllü Gaziantep, Adıyaman ve Kilis Kamu kurum ve kuruluşlarından yetkili isimler ile İpekyolu Kalkınma Ajansı personeli katıldı.