İpekyolu Kalkınma Ajansı, 2013 Mali Destek Programına Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’ten 312 proje başvurusu yapılırken, ajansa verilen projelerle talep edilen destek miktarı ise 95 milyon TL’yi buldu.
İpekyolu Kalkınma Ajansı, 23 Kasım 2012 tarihinde açıkladığı Mali Destek Programlarının sonuçlarını açıkladı. 19 Milyon TL destek için toplamda 312 proje başvurusu yapıldı. Verilen projelerle talep edilen destek miktarı ise 95 milyon TL’yi buldu. Ajansı’nın en büyük destek mekanizmalarından biri olan mali destek programı; Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı (KOBİ’ler), Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı (Kar Amacı Gütmeyen Kurum/Kuruluşlar), Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ve Turizm Altyapısı Mali Destek Programı olarak belirlemişti.
Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programına; Gaziantep’ten 105, Kilis’ten 19 ve Adıyaman’dan 5 proje, Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programına; Adıyaman’dan 56, Kilis’ten 22 proje, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programına; Gaziantep’ten 23, Adıyaman’dan 5 ve Kilis’ten 34 proje, Turizm Altyapısı Mali Destek Programına ise Gaziantep’ten 12, Adıyaman’dan 8 ve Kilis’ten de 23 olmak üzere 312 proje başvurusu yapıldı. Başvuru yapılan projeler kapsamında ajanstan istenen destek miktarı ise yaklaşık 95 Milyon TL olarak gerçekleşti. Böylece Mali Destek Programlarının toplam bütçesinin yaklaşık 5 katı kadar destek talep edilmiş oldu.
En çok başvuru Ekonomik Kalkınmaya
Proje başvuru istatistiklerinin detayları hakkında bilgi veren İpekyolu kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, öncelikle 2013 Yılı Mali Destek Programının TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Bölgesi için hayırlı olmasını dilediklerini belirtti. Özkan, Söz konusu destkeler ile gerçekleştirilecek proje ve yatırmların bölgedeki üretim ve istihdama önemli katkılar sağlayacağını belirterek, 2013 Mali Destek programa gösterdikleri ilgiden dolayı memnun olduklarını söyledi. Özkan, “Programın ilanı sürecinde Gaziantep, Adıyman ve Kilis merkezde ve tüm ilçelerinde bilgilendirme toplantıları düzenlendik. 19 Milyon TL destek vereceğimiz 2013 mali Destek Programına 312 başvuru oldu. 312 başvurudan talep edilen destek ise vereceğimiz destek bütçesinin 5 katı oldu. En fazla başvuru ise Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 129 projeyle geldi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda başarılı bulunan 93 projenin; 24’ü Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı, 32’si Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı, 24’ü Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ve 13’ü Turizm Altyapısı Mali Destek Programı olarak belirlendi’’ dedi.
Değerlendirme aşaması titizlikle yapılıyor
Destek programları kapsamında yapılan proje başvurularının, dört aşamadan oluşan sıkı bir değerlendirme sürecinden geçtiğine dikkat çeken Özkan şunları kaydetti: ‘‘Ajans, Projeler teslim alındıktan sonra değerlendirme süreçlerine kesinlikle müdahale edemiyor. Değerlendirme sürecinin ilk aşamasına alınan projeler, öncelikle usul ve eksik evrak yönünden inceleniyor. Eksik evrakı olan projelere evrakları tamamlatılıyor ve bu aşamada şekil yönünden uygun olmayan projeler reddedilerek, başvuru sahiplerine ret mektupları gönderiliyor. İkinci aşamada ise Bağımsız Değerlendiriciler tarafından teknik ve mali değerlendirilmeye alınıyor. Ve 100 tam puan üzerinden projeler puanlırılıyor. 65 puan alan projeler başarılı bulunuyor.