Antep Fıstığı Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası Kurulması Projesi, Gaziantep Merkezi Biyogaz Tesisi Projesi ve Antep Fıstığı Mükemmeliyet Merkezi Projelerinin imza töreni Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Cazibe Merkezleri Destekleme Programları kapsamında yer alan Antep Fıstığı Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası Kurulması Projesi, Gaziantep Merkezi Biyogaz Tesisi Projesi ile Güdümlü proje olan Antep Fıstığı Mükemmeliyet Merkezi Projelerinin imza töreni Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep’te bugün imza altına alınan projelerin ortalama maliyetinin 45 milyon TL tutarında olduğunu ifade etti. Gaziantep Ticaret Borsası tarafından hazırlanan Antepfıstığı Mükemmeliyet merkezinin toplam proje bedelinin yaklaşık 2 milyon TL olduğu belirten Bakan Yılmaz, bu projenin yüzde 75’nin İpekyolu Kalkınma Ajansı yüzde 25’nin de Gaziantep Ticaret Borsası tarafından karşılanacağını söyledi. Bakan Yılmaz, ayrıca yine Gaziantep Ticaret Borsası tarafından hazırlanan 'Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk’ projesinin de 13 milyon 900 bin TL tutarında olduğunu sözlerine ekledi. Bakan Yılmaz, bu projenin de 75’nin İpekyolu Kalkınma Ajansı yüzde 25’nin de Gaziantep Ticaret Borsası tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi. Törende Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle hazırlanan Gaziantep Merkezi Biyogaz Tesisi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu .Gaziantep’te bu projeyle büyükbaş, küçükbaş ve tavukçuluk gibi hayvan yetiştiriciliğinde gübre atıklarının Biogaz’a çevrilmesinin hedeflendiğini kaydeden Şahin, bu yöntemle 9 milyon 939 metreküp Biogaz elde etmeyi planladıklarını söyledi.
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise Antepfıstığının geliştirilmesini amaçlayan Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi ve Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk projeleri hakkında bilgiler verdi. Antepfıstığının yetiştirildiği şehrin ismini taşıyan dünyadaki nadir ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu, “Yeşil altın diye tabir ettiğimiz antepfıstığı bölgemizde üretimi en fazla yapılan ürünlerin başında gelmekte. On binlerce çiftçimizin en önemli geçim kaynağı olan antepfıstığında üretimi artırarak dünya piyasalarında hak ettiğimiz noktaya gelmek için borsa olarak özellikle son 2 yıldır bu konuda büyük çabalar sarf ediyoruz. Deyim yerindeyse bu ürünümüzle yatıp bu ürünümüzle kalkıyoruz. Asırlardır bu topraklarda kök salmış, ata yadigarı antepfıstığımızı geliştirdiğimiz bu iki projeyle daha üst noktalara taşımak istiyoruz” dedi.
Kalitesi, tadı ve aromasıyla İran ve Amerikan fıstıklarının çok üzerinde bir değere sahip olan antepfıstığını, işleme teknolojileri bakımından da dünya pazarlarında daha rekabetçi hale getirmek istediklerini kaydeden Tiryakioğlu, Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi projesi borsamız, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğinde yürütülmekte. Bu merkez inşallah tam olarak faaliyete girdiğinde, in-vitro (doku kültürü) yöntemi ile fidan yetiştiriciliği, sertifikalı aşılı fidan yetiştiriciliği, tam kontrollü otomasyonlu sera yapımı, çiftçi sertifikasyon sistemi, çiftçi eğitim merkezi gibi üreticilerimizin faydalanabileceği birçok hizmeti bir arada verecek” dedi. Borsanın ikinci projesi Antepfıstığı Lisanlı Depoculuk çalışmasının da üretici ve işletmecilere önemli katkılar sunacağını kaydeden Tiryakioğlu, ”Borsamız tarafından yürütülen Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk Projesi bu sektörde bir ilk olacak. Dünya tarım ülkelerinde lisanslı depoların tarım sektörüne sağladığı katkılar ve avantajlarını hep birlikte görmekteyiz. Lisanslı depolar ürünü kayıt altına alarak, doğru şekilde korunmasını ve muhafaza edilmesini sağlamakta. Ürünün, ürün senetleri yöntemiyle Türkiye’nin her yerinden kolaylıkla alınıp satılmasına olanak vermekte” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından projeler için protokol imza töreni düzenlendi.
İmza törenine; Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekilleri Nejat Koçer ve Mehmet Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska da katıldı.