İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu ve Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Ajansın Mali desteklerle bugüne kadar bölgeye 82 Milyon TL destek sağladığını söyledi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Kasım Ayı olağan Kurulu Toplantısı Kilis Valiliği toplantı salonunda gerçekleşti. Kilis Valisi Süleyman Tapsız, düzenlenen törenle dönem başkanlığını Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’a devretti. Toplantı sonunda Vali Demirtaş yaptığı çalışmalardan dolayı Vali Tapsız’a plaket takdim etti.
BÖLGEYE 59 MİLYONLUK DESTEK
Vali Süleyman Tapsız, burada yaptığı konuşmada, Ajansın 2010-2012 döneminde 151 projeye 36 Milyon TL, 2013 yılında ise eş finansmanla birlikte toplamda yaklaşık 46 milyon TL destek sağladığını belirtti. Tapsız: ‘‘2013 yılı Mali Destek Programları kapsamında ise; Sosyal Kalkınma Destek Programı, Turizm Altyapısı Mali Destek Programı, Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı, Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı (KOBİ) ve Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı (Kamu) başlıklarında Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde 19 Milyon TL bütçeli teklif çağrısına çıkılmış, daha sonra bütçe 23 Milyon TL’ye çıkartılmıştır. İllerimizden gelen 312 başvurudan 93 tanesi başarılı bulunarak 85 proje yararlanıcısı ile sözleşme imzalanmış ve proje faaliyetlerine başlanmıştır.’’ dedi. Ajansın Mali Desteklerin haricinde 2013 yılında Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde 1,5 Milyon TL Bütçeli Teknik Destek ve Doğrudan Faaliyet Programı çağrısına çıkıldığına da dikkat çeken Tapsız, 2013 yılı Teknik Destek Programı kapsamında teslim alınan 60 destek talebinden toplam 43’ünün desteklendiğini, Doğrudan Faaliyet Programı kapsamında ise teslim alınan 48 projeden 23 tanesi ile sözleşme imzalandığını ifade etti.
HALIYA 45 MİLYON BÜTÇELİ DESTEK
Halı üretiminin Gaziantep sanayisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu da vurgulayan Tapsız, 45 Milyon TL bütçeli Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında “Halıcılık Mükemmeliyet Merkezi” ve “Dokunmamış Kumaş (Nonwoven) ve Nanoteknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi”nin kurulması projelerinin proje tanımlama dokümanı yazımının tamamlandığını ve resmi sunum için Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na iletildiğini söyledi. 3.5 Milyon TL bütçeli Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 5 bin m2’ lik bir alanda içerisinde mesleki eğitim atölyelerinin bulunduğu ve 3 bin m2 kapalı alana sahip mesleki eğitim merkezini de içeren “Gaziantep Mesleki Eğitim Kompleksi” güdümlü projesinin başvuru ve fizibilite çalışmaları tamamlandığını da sözlerine ekleyen Tapsız, projenin değerlendirme aşamasına geldiğini dile getirdi.
PLAN, BÖLGENİN GELECEĞİNE YÖN VERECEK
Tapsız; bölgesel potansiyeli, dinamikleri ve özgünlükleri ortaya çıkaracak politika ve stratejiler üretmek, kurumlar arası koordinasyon ve işbirliği kültürünü yaygınlaştırmak, bölge plan ve programlarında yer alan hedeflere ulaştıracak projelere destek olmak, yatırım imkânlarının tanıtılması yoluyla bölgenin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın, 2013 yılında bölgenin geleceğine yön verecek olan 2014-2023 Bölge Planı taslak çalışmalarını tamamlandığını da belirtti.
Toplantıya, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, Adıyaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Uslu, Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Erdal Öndeş, Gaziantep İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman, Kilis İl Genel Meclisi Başkanı M. Metin Karakuş, ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan ve Ajans uzmanları katıldı.