İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Haziran ayı olağan Yönetim Kurulu toplantısı Gaziantep’te gerçekleşti.
Gaziantep Valisi Erdal Ata başkanlığında İpekyolu Kalkınma Ajansı’nda yapılan toplantıda; 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında ajansa başvuran ve komisyon tarafından başarılı bulunan projelerin değerlendirilmesi, Ajans Faaliyetleri ve İtalya'da bulunan EmiliaRomagna ve Lombardia bölgelerine yapılan çalışma ziyaretleri görüşüldü.
Vali Erdal Ata toplantıda, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 2014 yılı Mali Destek programları kapsamında Bölgesel ve Sektörel Rekabet Mali Destek Programı 27, Kültür-Turizm Altyapısı Mali Destek Programı 15 ve Sosyal Gelişme Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı'nda ise 19 proje olmak üzere toplamda 61 proje başarılı bulunarak destek almaya hak kazandığını belirterek, başarılı bulunan projelerle sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını söyledi.
Vali Ata ayrıca, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın Mali Destek Programları dışında, bölgenin kalkınmasına öncülük edecek çalışmalar yaptığına da dikkat çekti.
İpekyolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi işbirliği kapsamında “Aşağı Fırat Havzası Turizm Gelişim Koridoru ve Eylem Planı (2014-2023)” çalışması hakkında bilgiler de veren Vali Ata, şunları söyledi: ‘‘Aşağı Fırat Bölgesi’ndeki doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunması ile sağlıklı bir turizm politikası geliştirilebilmesi için bölgedeki tarihi, kültürel ve doğal değerlerin mevcut durumunun ortaya konması, bu değerlerin genel hatlarıyla tanımlanması, bölgedeki turizm sektörünün genel karakteri ile turizm sektörüne yönelik darboğazların tespit edilmesi ve bölgedeki turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik eylemlerin belirlenmesi amacıyla “Aşağı Fırat Havzası Turizm Gelişim Koridoru ve Eylem Planı (2014-2023)” yapım işi, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) koordinasyonunda Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP BKİ işbirliği kapsamında hazırlatılmaktadır. Bu kapsamda katılımcılık ilkesi gereğince paydaşlarla toplantılar düzenlenmiş ve çalışmalara yönelik görüş alışverişi ve geri bildirimler yapılarak planlama sürecine katkıda bulunulmuştur.’’
İpekyolu kalkınma Ajansı’nın bölgedeki yatırım imkânlarının tanıtılması, yatırımcı çekilmesi ve ticari işbirliği olanaklarının geliştirilmesi amacıyla yurtdışı çalışma ziyaretlerini sürdürdüğünü de belirten Vali Ata, '' Bölgemizdeki yatırım imkânlarının tanıtılması ve uluslararası anlamda ajanslar arası işbirliğinin oluşturulması için İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyetimiz İtalya'da bulunan EmiliaRomagna ve Lombardia bölgelerine 27 Mayıs-1 Haziran 2014 tarihleri arasında bir çalışma ziyaretinde bulunmuştur. 4 gün boyunca süren çalışma ziyareti kapsamında Türkiye Milano Ticaret Ataşeliği, Milano Türkiye Başkonsolosluğu, "Avrupa-Akdeniz KOBİ Kalkınma Merkezi (EMDC), "Emilia-Romagna Bölgesel Gelişim A.Ş. (ERVET), Emilia-Romagna Bölgesi Teknoloji Gelişme Ajansı (ASTER), EmiliaRomagna Bölge Hükümeti Tek Durak Ofisi (SPRINT-ER) ve BioAgriCoop ile çeşitli görüşmelerde bulunulmuştur. Görüşmeler sonrasında Interporto Bologna isimli lojistik merkez yerinde ziyaret edilmiş ve bölgenin lojistik faaliyetleri ve altyapısı hakkında detaylı bilgi alınmıştır.’’ dedi.
Toplantıya; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu, Kilis Belediye Başkanı Hasan kara, Adıyaman İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan, Kilis İl Genel Meclis Başkanı Metin Karakuş ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan katıldı.