Asrın felaketinde ağır yara alan Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye İlçelerinde inşa edilen çarşılar esnafa umut oldu. Deprem nedeniyle memleketlerini terk etmek zorunda kalan esnaflar yapımı tamamlanan “İpekyolu Çarşılarıyla” hayata adeta yeniden tutundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğüne bağlı İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Planı (BOTAP) kapsamında Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 52 bin metrekarelik alanda inşa edilen İpekyolu Çarşılarında sona gelindi. Depreme dayanıklı çelik konstrüksiyondan inşa edilen çarşılardan 328 iş yerinde anahtarlar teslim edilmeye başlandı. Deprem nedeniyle çevre illere göç eden esnaflar da çarşıların tamamlanmasıyla ilçeye dönüş yaparak iş başı yaptılar.
İSTİMDAMA 200 MİLYONLUK DESTEK
İpekyolu Kalkınma Ajansı, bölgenin kalkınma ivmesini hızlandıracak çalışmalarını sürdürüyor. Deprem nedeniyle Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yaklaşık 200 milyonluk destek sağladı. Destek kapsamında çarşılar, iş atölyeleri ve sosyal girişimcilik merkezleri inşa edildi. Anahtar teslimine başlanan çarşılarda bin kişilik istihdam hedefleniyor. Çarşıların tamamlanmasıyla beraber bölgenin ticaret ekosistemi güçlenerek yatırım, üretim ve istihdamda önemli artış olacak.
GELECEĞİN YAZILIMCILARI YETİŞİYOR
Çarşıların yanında genç ve yetişkinlerin sosyoekonomik hayata katılımını arttırmak amacıyla Dünya Bankası koordinasyonunda İpekyolu Sosyal Girişimcilik Merkezi inşa edildi. Girişimcilik merkezinde girişimcilik eğitimlerin yanı sıra depremin etkilerini azaltacak, iletişim becerilerini güçlendirecek etkinlikler düzenleniyor. Gençleri ders çalıştığı ve boş vakitlerini değerlendirdiği merkezde verilen zekâ oyunları, robotik kodlama ve bilgisayar eğitimleriyle geleceğin yazılımcılarının adımları atılıyor.
BÖLGENİN TİCARET EKOSİSTEMİ CANLANACAK
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, “İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde inşa ettiğimiz 4 çarşıda 328 işyerlerini tamamladık ve hak sahiplerine anahtar teslimleri yapmaya başladık. Bu proje ile birlikte bölgedeki ticaret ekosistemi canlanacak, esnaflarımız dükkânlarına kavuşacak, geçim kaynaklarına erişim sağlayacak ve bölgenin üretim, imalat ekosistemi tekrar canlanacak ve burada ekonomik hareketlilik devam edecek.” dedi.
İŞSSİZ İNSANLAR ÜRETİME KATILACAK
Bölgedeki işsiz insanların üretime katılmalarına imkân verecek 2 tane önemli altyapı kurduklarını kaydeden Akyılmaz, “Bunlardan bir tanesi Nurdağı’nda kuracağımız ayakkabı tesisi. Tesisimiz tamamlanmak üzere. Bu tesis tamamlandığında 120 kişinin istihdamına destek olacağız. Yine İslahiye ilçemizde yaptığımız Tekstil Kent üretime başladığında ise 100 depremzedenin burada istihdamını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
GİRİŞİMCİ GENÇLER YETİŞECEK
İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın deprem bölgelerinden Nurdağı ve İslahiye’ye yaptığı yatırımların miktarının yaklaşık olarak 200 milyon TL’yi bulduğunu belirten Akyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak hem Nurdağı hem İslahiye ilçelerimizde Dünya Bankası’yla Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü Sosyal Girişimcilik Güçlendirme ve Uyum Projesi kapsamında “İpekyolu Sosyal Girişimcilik Merkezleri’ni ilçelerimize kazandırdık. Bu merkezler, 7/24 bölgede yaşayan gençler ve yetişkinlere hizmet verecek. İçinde bulunan kütüphaneler, okuma salonları, bilgisayar atölyeleri, kafeteryalar, çok amaçlı salonlar gibi donatılarıyla depremzede kardeşlerimizin 7/24 zamanlarını geçirebilecekleri ve özellikle gençlerimizin girişimci yönlerini geliştirecek faaliyetlerin yapılacağı alanlar olarak İslahiye ve Nurdağı ilçemizde hizmet verecek.