İpekyolu Kalkınma Ajansı Aralık Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kilis Valisi Süleyman Tapsız Başkanlığında gerçekleştirildi.
Devir teslim töreni, İpekyolu Kalkınma Ajansı'nda gerçekleştirildi. Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş'ın da hazır bulunduğu törende konuşan Yeni Yönetim Kurulu Başkanı olan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, kalkınma ajanslarının kuruluş amacına değindi. Tapsız, "Ajansların amacı, kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini geliştirmek, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla bölgesel kalkınmanın uyumlu hale getirmek. Hem bölge için, hem bölgeler arası gelişmişlik seviyesini en aza indirmek ve azaltmak. Bu amaçlarla kalkınma ajansları kuruldu." dedi.
YARDIMLAR NÜFUSLA ORANTILI ŞEKİLLENİYOR
İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın mali destek programlarına da vurgu yapan Tapsız, "2010 yılında toplam olarak 15 milyon 500 bin TL mali destekte bulunmuş. Ama bir o kadar da paydaş kurumlar katkı sağladığı için bunu ikiyle çarpmamız gerekiyor. 30 milyon TL'nin üzerinde bir yardım diyebiliriz. 2011 yılına baktığımızda 20 milyon 500 bin TL mali destekte bulunmuş ajansımız. Bunu da yine ikiyle çarparsak 41 milyon gibi bir rakama ulaşmış oluyoruz. İllerin yararlanma durumuna baktığımızda yüzde 58'lik bir payla birinci sırada yer aldığını görüyoruz. Adıyaman yüzde 26'lık, Kilis'te yüzde 16'lık pay almış. Teknik destek programına baktığımızda da burada yine yüzde 42 Gaziantep, yüzde 38 Kilis, yüzde 20 de Adıyaman destek almış. Yardımlar nüfusla orantılı şekilleniyor." diye konuştu.
GİRİŞİMCİLER FAYDALANACAK
2013 yılı için de 19 milyon TL'lik mali destek çağrısına çıkıldığını hatırlatan Tapsız, programların detayları hakkında şu bilgileri verdi: "Özel sektöre yönelik programlar var. 'Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı' sadece Adıyaman ve Kilis'e uygulanacak. Bütçesi de 2 milyon. 'Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı' 3 ilimizi kapsıyor. Bütçesi 6,5 milyon olacak. Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı da 3 ilimizi kapsıyor. Bütçesi 2,5 milyon. 6 milyon bütçeli 'Turizm Altyapısı Mali Destek Programı' da 3 ilimizde uygulanacak. Biz bu programlardan hem kamu hem de özel sektördeki firmalarımızın, girişimcilerimizin faydalanmasını arzu ediyoruz."
BİRÇOK FAALİYETE DESTEK VERDİK
Yönetim kurulu başkanlığını Tapsız'a devreden Gaziantep Valisi Erdal Ata da 2012 yılında bakanlığın emir ve talimatları doğrultusunda özel sektöre yönelik proje çağrısına çıkılmadığını anımsattı. Genellikle kamunun yaptığı bir takım projelerin desteklendiğini aktaran Ata, "İlin tanıtımına yönelik birçok faaliyetlere ajansımız destek oldu. Ama 2013 yılında ciddi bir kaynak çeşitli projeler için ayrıldı. O projeler desteklenecek. İnanıyorum ki, 2013 yılında uygulanacak projelerle bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılığı kısmi de olsa azaltılmaya gayret edilecek." değerlendirmesinde bulundu.
TEKSTİL SEKTÖRÜNE KATKI SAĞLAYACAK
Konuşmaların ardından, İpekyolu Kalkınma Ajansı öncülüğünde Zirve Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu, Gaziantep Sanayi Odası ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği işbirliği ile hazırlanan ve AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) programlarından Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulan projeler arasında yapılan müzakereler ve görüşmeler neticesinde toplam 10 milyon Euroluk “Halıcılık Kuluçka Merkezinin Kurulması” Ve “Dokunmamış Kumaş Ve Nanoteknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezinin Kurulması” projeleri hakkında yönetim kuruluna sunum yapıldı. Projeler hakkında açıklama yapan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, “Bölgedeki KOBİ’lerin rekabetçiliğini artırmak” genel amacına hizmet edecek olan her iki proje bölgemizdeki üniversite ve sanayi işbirliğini geliştirerek tekstil sektöründe ihtiyaç duyulan ARGE ve inovasyon çalışmalarına büyük katkı sunacaktır” dedi.
Toplantıya; Gaziantep Valisi Ertal Ata, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman, Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut, Adıyaman İl Genel Meclisi Başkanı Necmi Baykan, Kilis İl Genel Meclisi Başkanı Metin Karakuş, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan katıldı.