Adıyaman’da Jeotermal Seracılığın geliştirilmesi ve atık enerjinin kazanca dönüştürülmesi amacıyla İpekyolu Kalkınma Ajansının Koordinesinde Vali Mahmut Demirtaş’ın Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.
Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında yapılan toplantıda jeotermel seracılığın hayata geçirilmesi amacıyla uzmanlar tarafından bir sunum yapıldı. Adıyaman’da İpekyolu Kalkınma Ajansının desteği ile kırsal kesimde alternatif tarım ürünlerinin üretilmesi ve jeotermal seracılığın yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyleyen Vali Mahmut Demirtaş, “Bu sistemle amacımız Adıyaman’da ürün deseni çeşitliliğini artırmak ve katma değeri daha yüksek ürünler elde etmektir. Hayata geçireceğimiz bütün projelerimizin içinde insan ekseni olacaktır. Vatandaşın içinde bulunmadığı hiçbir projenin başarılı olabileceğini sanmıyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının amacı da "Adıyaman Seracılık Vadisi" olup, bu örnek projeyi Kahta ilçemiz Karakuş mevkiinde uygulanmasını planlıyoruz. 2015 yılında başlaması beklenen projenin tahmini maliyeti 4 milyon TL olup uygulama süresi 24 aydır. Proje kapsamında, TPAO'nun petrol kuyularından elde edilen atık sıcak suyun seraların ısıtılmasında kullanılmasını hedefliyoruz. Bilindiği gibi seracılık faaliyetlerinde ısıtma giderleri toplam işletme giderinin %70'ine karşılık gelmektedir. Kurulacak sera ile dekar başına 30 ton yaş meyve sebze, toplamda ise yıllık 3.000 ton ürün elde edilmesi beklenmektedir. Halen Adıyaman genelinde 41 dekar jeotermal sera faaliyet göstermektedir. Proje tamamlandığında bu alan yaklaşık 140 dekara ulaşacaktır” dedi.
Yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, İpekyolu Kalkınma Ajansı yetkilileri ile diğer ilgililer katıldı.