İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Koordinasyonunda Kilis’te, Kilis Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Günü düzenlendi.
Kilis Kocabeyli Köyü Kilis Zeytin Üreticileri Birliği bahçesinde düzenlenen Programa, Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Prof. Dr. Canan Karatay, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılışında konuşan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Tarım ve Zeytinciliğin bölgenin önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, “İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz 2010 yılından beri bölgemizin tarımsal ve kırsal kalkınma katkı sağlayacak, çok önemli projelere imza attık. Bu bağlamda ülkemizdeki 26 kalkınma ajansı içerisinde 2019 yılında tarımsal kalkınma projelerine tahsis ettiğimiz 20 milyon TL kaynakla, ülkemizdeki kalkınma ajansları içerisinde birinci olduk” dedi.
Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, Kilis&39;in önemli bir şehir olduğunu, toplantının yapıldığı yerin arkasında Zeytin Dalı harekatı yapıldığını ifade ederek, “ Arkamızda kahraman ordumuzun Suriye&39;de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatını gerçekleştirdiği yer, burada insanlar aylarca uzun süre ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. Ama hiçbir zaman zeytinlerini vatanlarını, topraklarını bırakıp gitmeyi düşünmediler. Çünkü buralar atalarımızdan bizlere kaldı. Kilis, zeytinin vatanıdır, Mezopotamyadır. Burada ilklerin yaşanmasının sebebi de buralara aşık olmaktır. Kilis zeytinyağı organiktir” dedi.
AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal da bölgede yetiştirilen zeytinlerin dünyanın en eski ağaçları arasında olduğunu belirterek, &39;Bundan dolayıdır ki bu bölgede yaşam kalitesi diğer bölgelere göre daha fazladır. Çünkü zeytinyağı gerçekten insanların yaşam kalitesini artırır. &39; ifadesini kullandı.
Kilis Valisi Recep Soytürk, &39;Üretiyoruz kaliteli de üretiyoruz birtakım eksikliklerimiz var. Organik diyoruz ama organik olabilmesi için hem üretimde kullanacağımız ilaçlar hem toplama tekniklerine ve ondan sonraki sıkım aşamasındaki tekniklere çok dikkat etmemiz gerekiyor.&39; dedi. Soytürk, Suriye sınırındaki Kocabeyli Köyü Kilis Zeytin Üreticileri Birliği bahçesinde düzenlenen &39;Kilis Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Günü&39; etkinliğinde, bu tür etkinliklerle kentin yöresel ürünlerinin dünyaya tanıtılmasına katkı sunulmasının amaçlandığını söyledi.
Göreve başlamasının ardından bir yıl geçtiğini ve ilk geldiği dönemde kendisine &39;Dünyanın en eski zeytin ağaçları burada ve en kaliteli zeytinyağı Kilis&39;tedir.&39; denildiğini aktaran Vali Soytürk, &39;Bunu bir yıldır yaşıyorum ve tadıyorum gerçekliği çok yüksek. Ama bizim bunu belgelememiz ve sertifikasını almamız lazım. O yüzden üniversite ve hocalarımızla bu çalışmayı bir taraftan yürütüyoruz. Üretiyoruz kaliteli de üretiyoruz birtakım eksikliklerimiz var. Organik diyoruz ama organik olabilmesi için hem üretimde kullanacağımız ilaçlar hem toplama tekniklerine ve ondan sonraki sıkım aşamasındaki tekniklere çok dikkat etmemiz gerekiyor.&39; diye konuştu. Vali Soytürk, Kilis&39;te organik olarak elde edilen zeytinyağını korumak için ürüne başka bölgelerden getirilen yağların katılmaması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Canan Karatay da zeytinyağının doğanın yetişkinlere bahşettiği &39;ana sütü&39; olduğunu anlattı. Zeytinyağının ana sütü gibi bütün hastalıkları önlediğini savunan Karatay, şu bilgileri verdi:&39;Zeytinyağı hakikaten ana sütünün aynısıdır. Doğanın yetişkinlere bahşettiği ana sütüdür. Ne demek ana sütü. Bütün hastalıkları önler demek, bağışıklık sistemini güçlendirir, kronik inflamasyon dediğimiz, belediye başkanımızın göbeğini eritir ve karaciğer yağlanmasını giderir. Karaciğer yağlanması gidince beyin de toparlar. Zeytinyağı alzaymırı, parkinsonu önler, bu yüzden çok önemlidir. Özellikle organik olduğundan dolayı alzaymır için çok önemli bir önleyicidir. Yaşlılarımızın hatta yaşlanmadan şimdiden sabah akşam içmeniz lazım. Özellikle evde yaşlılarımız varsa, bakıma muhtaç olan büyüklerimiz varsa bunlara sabah akşam bir kahve fincanı soğuk sıkım, doğal ve organik Kilis zeytinyağı verebilirsiniz.&39;
Yapılan son araştırmaların zeytinyağının bağırsakları çalıştırdığını, bağırsaklardaki florayı yükselttiğini vurgulayan Karatay, bağırsak florası bozuk olanların ise alzaymır, parkinson ve kanser olduğunu belirtti.
Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat da Kilis zeytinyağının dünya markası olma yolunda ilerlediğini, bunun da kurdukları birlik sayesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, &39;Kilis zeytini gerçekten de kaliteli bir ürün. Lütfen birliğimize sahip çıkalım aksi halde zeytinimiz kaybolur. Şu anda zeytini ABD&39;ye ihracat yapmak üzere bir sözleşme imzaladık. Bunun yanında Kanada, Kuveyt, Katar ve birkaç ülkeye gönderiyoruz.&39; diye konuştu.
Konuşmaların ardından, organik zeytinyağı tesisini gezen protokol üyeleri ve misafirler, tesisin yanında bulunan zeytinliğe fidan dikti ve zeytin hasadı yaptı.
Kocabeyli köyündeki programdan sonra Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta zeytin ve zeytinyağı üzerine sunum yapan Prof. Dr. Canan Karatay, organik tarımın çok önemli olduğunu ifade ederek, “Zeytin çok önemlidir, diğer ürünlerimiz de önemlidir. Mercimek ve nohut da önemlidir. Mercimek ve nohut ilaçsız olarak yapıldığı zaman dünyanın da parasını kazanırsınız, herkes para kazanmak peşinde, sağlığınızdan da olmazsınız. Zeytin altındır, zeytin yağı da altının suyudur. Yalnız altından daha kıymetlidir. Şunu bilin ki altın için insanlar birbirlerini öldürdüler. Hala ölüyor ama zeytin, ömür bahşediyor. Uzun ömür veriyor, sağlık veriyor. Tüm canlılarda 30 yağ bulunuyor. Yaşadığı yere göre, ortama göre değişebiliyor. Yıllarca insanlara az yağlı yiyecekler önerildi. Ama az yağla yaşamak mümkün olmaz, aynı makinelerin çalışmaması gibi makineleri de iyi yağla yağlamamış olursak, makineler de durur. İnsan vücudu da bir makinedir. Zeytin yağı ana sütü ile aynıdır. Tek fark vardır. Ana sütünde, hayvansal kolesterol vardır, zeytin yağında bitkisel kolesterol vardır.” dedi.
Program, Asuman Kerkez moderatörlüğünde, Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Dr. Esat Özata’nın katılımıyla gerçekleşen zeytinyağında markalaşma ve inovasyon adlı panel oturumuyla son buldu.