Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde aldıkları tarımsal eğitim sonrası bir araya gelen kadınlar, İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle üretime kazandırılan biber işleme tesisinde "NurBacı" markasıyla üretim yapıyor
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde bulunan atıl tesiste biber ve salça üreten kadınlar, oluşturdukları "Nurbacı" markasıyla sektörde söz sahibi olmayı hedefliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Nurdağı Belediyesi ile işbirliğine gitti. Nurdağı Biberine Değer Katan Kadınlar Projesi" ile ilçedeki biberin işlenerek değerlendirilmesi ve kadınların istihdam edilmesi amacıyla kadınlara tarımsal eğitim verildi. Tarımsal eğitimin ardından bir araya gelen 20 kadın, atıl haldeki tesisin biber ve salça üretim tesisi haline getirilmesiyle "acı lezzet"i üretime dönüştürmeye başladı.
İlçenin verimli topraklarından biberleri toplayan kadınlar, tesiste bunları pul biber ve salça haline getirerek oluşturdukları "NurBacı" markasıyla satıyor. Yaklaşık 2 milyon TL'lik destekleme projesi ile kadınların ekonomik olarak güçlenmesi ve istihdam edilebilirliklerinin arttırılması hedefleniyor.
İKA Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen sosyal gelişmeyi destekleyen destekleme programı kapsamında Nurdağı Belediyesi iş birliğinde kadınlar için biber işleme tesisi kurduklarını belirtti.
Tesisi kadınların istihdamını artırmak, tarıma dayalı imalat sanayini güçlendirmek için yaptıklarını ifade eden Akyılmaz, şöyle konuştu: "Böylelikle Nurdağı ilçemizde kırsal kalkınma çalışması yaparak Nurdağı'nın yöresel ürünü olan biberin işlenerek katma değerli ürün haline gelmesini amaçlıyoruz. Burada üç önemli bileşen var. Birincisi üretim. İkincisi istihdam ve üçüncüsü de katma değer. Bu zamana kadar üretilen biberler komisyoncular marifetiyle başka yerlere satılıyordu. İnşallah bu tesis ile beraber burada üretilen ürünler komisyoncuya gitmeden kadınların kendi emekleriyle hem üreterek hem de para kazanarak sosyal refahlarını sağlamak için önemli bir kaynak olacaktır. Biz şu anda bu tesiste günlük yaklaşık olarak 2 ton biber ve salça üretimini hedefliyoruz."
Nurbacı markasıyla üretim yapılıyor
Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ise üretime, çiftçiye, tarıma destek vererek kadın istihdamı oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Kavak, "İşletmeden çıkan ilk ürünlerimiz pul biber ve salçadır. Salçamız ve biberimiz güneşte kurutulan gün kurusudur. Biberimiz verimli topraklardan elde ediliyor. Ayrıca kalitelidir. Pazarda satışa hazır hale getirdik. İlçemizde bulunan kadınlar çalışkan ve gayretlidir. Biz burada birlik ve beraberlik içerisinde üretimin gerçekleşmesi için çalışmaktayız." dedi.
Ürünlerin NurBacı markasıyla pazara sunulduğunu dile getiren Kavak, "Nurdağı Belediyesinin koordinesinde acının, bacıların üretimi ile markalaştığı bir isim NurBacı." diye konuştu.
"Aile bütçemize katkıda bulunuyoruz"
Tesiste çalışanlardan Hatice Deveci ise proje ile tesiste çalışmaya başladıklarını belirterek, "Burada biber ve salça üretiyoruz. Kuru biber, tarlalarda hasat ediliyor. Tesise getirilen biberler, burada çeşitli aşamalardan geçerek pul biber ve salça haline dönüşüyor. Daha sonra satışa hazır hale getiriyoruz. Bundan dolayı mutluyuz. Aile bütçemize katkıda bulunuyoruz." diye konuştu.
Kadınlardan Cennet Baz ise ellerinden geldiği kadar tesiste çalıştıklarını belirterek, tesisin kurulması için emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ayşe Deveci ise ürettikleri biber ve salça ile pazarda söz sahibi olduklarını ve bununla birlikte aile bütçelerine katkı sundukları için mutlu olduklarını kaydetti.