Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı Kabul Edildi
03 Temmuz 2013 | 14:32
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "serbest piyasa ekonomilerinde plan olmaz" yaklaşımını doğru bulmadıklarını, "piyasa her şeyi halleder" düşüncesini benimsemediklerini söyledi.
Plan üzerine hükümet adına söz alan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Planı'nın hazırlanma safhasının 2 yıl sürdüğünü ifade etti. Bu planın hazırlığında ilk defa yerelden önemli katkı aldıklarını kaydeden Yılmaz, "Türkiye'nin 81 ilinden, planımızla ilgili görüş topladık. 7 bini aşkın katılımcının görüşlerini aldık. Toplamda 10 binin üzerinde katılımcı bu plana katkıda bulundu" dedi. Yılmaz ayrıca iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve düşünce kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini söyledi.
Cevdet Yılmaz, "serbest piyasa ekonomilerinde plan olmaz" yaklaşımını doğru bulmadıklarını, "piyasa her şeyi halleder" düşüncesini benimsemediklerini söyledi. Hukuk düzeni içinde devletin düzenleyici, planlayıcı işlemleri yapması gerektiğini belirten Yılmaz, piyasa ekonomilerinin kaos ekonomileri değil, hukuk düzeni içinde çalışan, ciddi anlamda planlamalarla şekillenen ekonomiler olduğunu kaydetti.
Kalkınma Planı'ndaki öngörülerini anlatan Yılmaz, uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, mutlak yoksulluk sorununu çözmüş bir ülke konumuna gelmek istediklerini ifade etti. Yılmaz, Türkiye'nin mutlak yoksulluğu önümüzdeki yıllarda artık gündeminden düşüreceğini, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi nisbi yoksullukla mücadele edeceğini belirtti.
Kalkınmada nitelikli insanı ön pla tutuklarına dikkati çeken Yılmaz, "Nitelikli, donanımlı insan yetiştirmeli ve bunları başka ülkelere kaptırmamalıyız. Türkiye'yi bu konuda cazip hale getirmeliyiz" dedi. Bu ala şehirleşmenin önemine işaret eden Yılmaz, yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir bir çevre hedeflediklerini söyledi.
-"Özgürlük kalkınmanın temel unsudurur"
İnsan odaklı bir kalkınma planında eğitimin önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, özellikle okul öncesi eğitime önem vereceklerini, bu ala katılım oranını yüzde 70'e çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.
Sağlık alanında katedilen mesafeye işaret eden Yılmaz, 10 yıl önce, bir yıl içinde 3.2 olan hekime başvuru sayısının 2011 yılında 8.2'ye çıktığını söyledi. Yılmaz, hekime başvuru oranında AB startlarına ulaşıldığını bildirdi.
Kalkınma Planı döneminde koruyucu, önleyici hukuk yaklaşımını yaygınlaştıracaklarını belirten Yılmaz, hukukun tüm dallarında natif uyuşmazlık çözüm yollarını geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Pla çoğulcu, özgürlükçü bir demokrasi anlayışını esas aldıklarını kaydeden Yılmaz, "Bireylerin kendilerini özgürce ifade etmelerini esas alıyoruz. Özgürlük kalkınmanın temel unsudurur. Özgürlüğün olmadığı yerde yenilik olmaz, teknoloji gelişmez. Bu, kalkınma açısından son derece önemlidir. Kalkınma Planı'nda demokrasi, temel hak ve özgürlüklere güçlü bir vurgu yapıyoruz" diye konuştu.
Kalkınmada nüfusun öneminin altını çizen Yılmaz, "Zenginleştikten sonra sonra yaşlanırsanız idare edebilirsiniz ama zenginleşmeden yaşlanırsanız bu büyük risk. Uzun vadede, 2050 yılından sonra nüfusumuzun azalacağı görülüyor. Bu nedenle genç nüfusu korumak için plan döneminde nüfusu artırıcı politikalar benimisenmiş durumda" dedi.
Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın, Birinci Bölümü üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Yılmaz, KOBİ'lere ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
Arazi toplulaştırmasını da önemsediklerini belirten Yılmaz, toplulaştırılan araziyi 8 milyon hektara, ağaçlırılan alanı da 3 milyon hektardan 3,7 milyon hektara çıkarmayı planladıklarını kaydetti.
Yılmaz, nükleer enerji konusunda önemli yatırımların başlayacağını ifade ederek, madencilikte arama çalışmalarına yoğunlaşacaklarını bildirdi.
Hava yolcu sayısının 131 milyona ulaştığını, İstanbul'un hava ulaşımında uluslararası aktarma bakım ve onarım merkezi olmasını öngördüklerini belirten Yılmaz, 30 bin kilomotre bölünmüş yolu hedeflediklerini anlattı.
Bakan Yılmaz, yabancı turist sayısının 10 yılda ortalama yüzde 9 artarak 31,8 milyona, turizm gelirinin de 29.4 milyara ulaştığını ifade ederek, "Gelecek dönemde turist sayısını 42 milyona, geliri ise 45 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Kalkınma ajanları vasıtasıyla bir çok projeye destek sağladıklarını işaret eden Yılmaz, kırsal alana 8,5 milyar lira harcadıklarını, afet riski alanları ile ilgili dönüşüm çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.