İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyle geliştirilen otomasyon sistemi sayesinde bir yandan kullanılmayan doğalgaz değerlendiriliyor, diğer yandan da enerji tasarrufu sağlanıyor.
Girişimci Bedir Yeni, yaptığı açıklamada, petrolla çıkan doğalgazı değerlendirmek amacıyla 2003 yılında kurdukları fabrikada 60 kişinin istihdam edildiğini söyledi.
İpekyolu Kalkonma Ajansı'ndan aldıkları destekle tamamen otomasyon sistemine geçtiklerini ifade eden Yeni, "Eskiden doğalgazı ilkel ortamda üretilen seramik pişirmede kullanıyorduk. Bu sistemle yüzeyi daha parlak seramik üreterek, daha kaliteli ürünü piyasaya sunuyoruz" dedi.
Doğalgazın TPAO'nun ham petrolla çıkan ısıdan meydana geldiğini belirten Yeni, bu doğalgazın seramik üretiminde oldukça faydalı olduğunu kaydetti. Seramik üretiminde en önemli etkenin pişirme olduğunu vurgulayan Yeni, şöyle devam etti: "Pişirme işi normal elektrik ısısı ya da kömür gibi yakıcı maddelerle istenildiği gibi olmuyor. En sağlıklısı doğalgaz. Biz bu doğalgazı TPAO'dan alıyoruz. Ajanstan aldığımız destekle kurduğumuz otomasyon sistem sayesinde pişirme süresini 8 saat azaltarak 12 saate düşürdük. Böylelikle enerji ve zamandan tasarruf sağladık."
Yüzde 30 Daha Ucuz
kurdukları sistemin dünyada ilk olduğuna işaret eden Yeni, "İlkel bir fırını otomasyona çevirerek doğalgazı hava karışımı ile yüzde 30 daha ucuza getiriyoruz. Bir işletme için bu ciddi bir rakam" diye konuştu. Klozet, lavabo gibi 40 çeşit üretim yaptıklarını dile getiren Yeni, Türkiye'nin yanı sıra Irak ve Suriye'ye ihracat yaptıklarını vurguladı. İş adamlarına seslenen Yeni, devletin birçok hibe desteği verdiğini anımsatarak, KOSGEB, kalkınma ajansları gibi kurumların desteklerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.