Sürdürülebilir iş dünyasının geleceğini şekillendirmek, değişimi ve en yeni gelişmeleri tartışmak amacıyla hazırlanan 6. Yeşil İş Konferansının “Gaziantep Sürdürülebilir Büyümeyi Nasıl Başarıyor” oturumuna konuşmacı olarak katılan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Gaziantep’in başarısını anlattı.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Gaziantep’te var olan imalat sanayinin, bölgenin yüksek rekabet gücünü ortaya koyduğunu vurguladı.
Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en güçlü sürdürülebilir iş platformlarından biri olarak kabul edilen Yeşil İş Konferansının 6.sı Raffles İstanbul’da gerçekleşti. Konferansın “Gaziantep Sürdürülebilir Büyümeyi Nasıl Başarıyor” konu başlığı altındaki oturumunda konuşan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Ajansın faaliyet alanı olan TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) Bölgesi’nin rekabet gücüne bakıldığında; tekstil sanayi, tarıma dayalı sanayi ve gıda sanayi konularında bölgenin rekabet gücüne sahip olduğunu söyledi. Özkan, ‘‘Bölgenin sanayi üretiminin çoğu iç pazara yönelik olmakla birlikte, Gaziantep’te var olan imalat sanayi, bölgenin yüksek rekabet gücünü ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, sanayinin sahip olduğu üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli, bölgenin komşu bölgeler başta olmak üzere birçok bölgeden daha dinamik bir sanayi gücüne sahip olduğunu göstermektedir. Bölge sanayi sektöründe üretim ve kapasite bakımından ülkenin önemli merkezleri arasında yer almaktadır.’’ dedi.
Gaziantep’in başarısında coğrafi faktörlerin yanında girişimci ruhun da etkili olduğunu kaydeden Özkan, şunları söyledi: ‘‘Gaziantep’in bölgenin, ticari açıdan büyük bir pazar olan Ortadoğu coğrafyasındaki özel konumu, bölgenin geçiş yolları üzerinde olması ve mevcut lojistik altyapısı, İpekyolu'nun bölgeden geçmesi ve köklü ticaret geleneği, Gaziantep'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticaret merkezi konumunda olması, girişimcilik ruhunun ve yerel kimlik duygusunun güçlü olması, İhracata dayalı bir sanayinin olması, bölge ihracatının büyük oranda imalat sanayine dayalı olması, bölgede OSB ve KSS'lerin bulunması, bölgenin üretim kapasitesinin ve dış ticaret hacminin yüksek olması, birlikte çalışma kültürünün gelişmiş olması gibi etkenler Gaziantep’in başarısında önemli rol oynamıştır.’’
Özkan ayrıca, 2014-2023 TRC1 Vizyonu “Yaşam kalitesi yüksek, beşeri sermayesi güçlü, rekabetçi ve yenilikçi, Orta Doğu'nun üretim merkezi" olarak belirlenen TRC1 Bölge Planı'nda, bölgenin sahip olduğu potansiyellerin geliştirilmesine yönelik olarak ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak biçimde "Yaşam Kalitesinin Artırılması", Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi", "Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmanın Sağlanması" ve "Rekabetçilik ve Yenilikçilik Kapasitesinin Artırılması" olmak üzere 4 gelişme ekseni ve gelişme eksenlerinin gerçekleştirilmesini sağlayacak 19 öncelikli hedef ve 171 strateji oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.
Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Moderatörlüğünde; Uluslararası Jeotermal Birliği Başkanı ve MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan konuşmacı olarak yer aldılar.