Ülkemizin insani gelişme seviyesinin yükselmesini sağlayacak en önemli değişkenlerden birisi kadınların ekonomiye katılımı. Son Küresel İnsani Gelişme Raporuna göre Türkiye bu alandaki zayıflığından ötürü 14 sıra yer kaybediyor. UN Women tarafından Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütülen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” Programı bu konuda ilerlemeye destek veren önemli bir girişim. İNGEV bu projenin bir parçası olarak NEET (ne eğitimde ne de istihdamda olan) kadınların ekonomiye kazandırılması için sorumluluk aldı; UN Women ile iş birliği anlaşması imzalandı.
Türkiye büyük deprem felaketinin açtığı yaraları sarmaya çalışırken bizler de “eleleyiz” proje ekibi olarak depremden zarar gören bölge vatandaşlarımızı önceliklendirerek katkı vermek için çalışmalarımıza başladık. Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’i kapsayan projemiz depremzede kadınların istihdamını, birey ve hane gelirini, kadın dayanışmasını ve yerel iş hayatının uyum içinde gelişmesini simgelemek üzere “eleleyiz” ismini taşıyor. Özellikle 18-29 yaş arasına odaklanacak Proje, bölgedeki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası örgütleri, kamu temsilcileri, üniversiteler ve diğer paydaşlarla iş birliği ile gerçekleşecek. İhtiyaç analizleri, eğitimler, mentorluk ve danışmanlıklarla ilerleyecek projenin bu üç ilimizdeki istihdama katkı yapmasını hedefliyoruz.
“Eleleyiz” projesi ile İNGEV’in amacı;
- İhtiyaç analizi yaparak NEET kadınların mesleki ihtiyaçları ve deprem sonrası ihtiyaçlarını anlamaya çalışmak,
- Yanı sıra bölgedeki yerel paydaşların ihtiyaçlarını da anlayarak toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının ekonomik güçlenmesini amaçlayan, istihdam edilebilirliğinin artırılmasını sağlayacak kapasite geliştirme eğitim ve etkinlikleri düzenlemek.
Proje Aktivitelerimizden Bazıları:
- İşe yerleşme becerilerini güçlendirecek webinarlar düzenlenecek (CV yazma, mülakat teknikler, vb.)
- İşkur kaydı desteği sağlanacak.
- Kapasite geliştirme seminerleri gerçekleşecek.
- Mesleki eğitimler gerçekleştirilecek (Her il için ayrı)
- Kariyer danışmanlığı ile kariyer yol haritası oluşturulması konusunda desteklenecek.
Projeye Kimler Katılabilir?
Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa’da ikamet eden 18-29 yaşında olup ne eğitim ne de istihdam da olan kadınlar projeye dahil olabilir.