Türk ve Gaziantep mutfağını dünyaya tanıtmak amacıyla İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan, “El Altında Duran Güzel Şeyler, Gaziantep Mutfağının Damak Tatları” projesi kapsamında ABD’den gelip 90 çeşit Gaziantep yemeğini öğrenen Amerikalı Şef Mark McDonald, Old Vine Cafe adlı restoranında dört çeşit Antep yemeğini mönüsüne koydu.
Bir hafta süren eğitimlerde; 14’ü yabancı, 21’i Türkiye Aşçılar Fedarasyonu üyesi yerli şefin katılımıyla toplam 35 şef, Gaziantep mutfağından 90 çeşit yemeği uygulamalı olarak görerek öğrenirken, yabancı şefler ülkelerine döner dönmez, öğrendikleri yemekleri birer birer menülerine koyuyorlar. Şef Mark McDonald, California da sahibi olduğu Old Vine Cafe nin akşam menüsünde yoğurtlu çorba, kıyma kebabı, bulgurlu pazı sarması (humus eşliğinde) ve fıstıklı kadayıfı Türkçe isimleriyle Amerikalılara servis etmeye başladı.
MALZEMELER TÜRKİYE’DEN
Gaziantep mutfağından yemekleri müşterilerine sunarken, kullandığı malzemeleri Türkiye’den getirtilen bir Türk marketinden satın alarak dört çeşit yemeği hazırladığını Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök’e belirten Şef McDonald, proje sayesinde farklı lezzetler öğrenmenin yanında yeni pişirme teknikleri öğrendiğini ve bu tekniklere göre hazırladığı Gaziantep, Türk yemeklerinin California’lılar tarafından denenmesinin onu heyecanlandırdığını ifade etti. Gök, projenin sahipliğini Gaziantep Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’un üstlendiğini belirtirken, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin eş finansmanının Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırma Birimi olduğunu söyledi.